Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Jobbreisende får lett alkoholproblemer
Alkoholen kan fort bli en kamerat for ansatte som er mye på farta i jobbsammenheng.
Fyll døyver ofte ensomheten som følger med det å være på farta i jobben, ifølge Hildegunn Sagvaag, universitetslektor ved Universitetet i Stavanger.
Les også: Mangler planer mot rus
Særlig menn
Sagvaag har tatt doktorgrad på rus i arbeidslivet, og sier at problemet særlig gjelder menn som representerer arbeidsgiver rundt om i landet eller i utlandet.
- De bruker alkoholen som en reisekamerat. Flere av dem jeg har intervjuet, sier at "alkoholen ble min eneste venn", sier hun.
Drikke-forventninger
Jobbreisende er i høyrisikogruppa når det gjelder å få alkoholproblemer på grunn av drikking knyttet til jobben.
"- En av grunnene til det, er at det forventes at de skal drikke. Drikking er en forutsetning for at de skal kunne gjøre jobben. Alkohol brukes som et smøremiddel overfor forretningsforbindelser, og mange bygger relasjoner med alkohol.
Sagvaag forteller at yrkesaktive kvinner står overfor andre problemer.
- Kvinner har ofte omsorgsoppgaver på hjemmebane. Mange tar seg av barn og aldrende eller syke foreldre. Når disse kvinnene får rusproblemer, får de ekstra store problemer, sier hun.
Ond sirkel
Problemene går ut over omsorgsevnen på hjemmebane, og dermed drikker de enda mer i et forsøk på å gjenopprette selvrespekten.
- De sliter voldsomt. En kvinnelig sykepleier som har mistet sykepleierlisensen på grunn av alkoholproblemer, får det ekstra tøft på hjemmebane. De kommer inn i en ond sirkel, sier Sagvaag.
Mørketall
Inger Synnøve Moan, forsker ved SIRUS, forteller at eksisterende statistikk viser at 40 prosent av det norske alkoholkonsumet skjer i arbeidsrelaterte situasjoner.
- Men den totale alkoholomsetningen viser at nordmenn bare rapporterer 60 prosent av forbruket. Mørketallene er store, og omfanget er antakelig større enn dette, sier Moan.
(Kilde: Teknisk Ukeblad)