Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Kraftig konkursøkning
I august økte antallet konkurser med 42,9 prosent, sammenlignet med samme måned i fjor. Antallet ansatte som har mistet jobben som følge av konkurser har økt med hele 51,5 prosent.
– Deler av næringslivet opplever skyhøye priser på innsatsfaktorer som råvarer og ikke minst strøm. Hvis dette ikke endrer seg snarlig forventer vi enda verre konkurstall utover høsten, sier analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet.
Samlet ligger konkursene 11 prosent over fjoråret etter de åtte første månedene, mens antallet tvangsavviklinger har gått ned med 11,5 prosent hittil i år. I august øker antallet tvangsavviklinger med moderate 2,7 prosent.
De mange konkursene rammer bedriftseierne, men også de ansatte. Til nå har 9468 mistet jobben som følge av konkurser i 2022. Det er 26,1 prosent flere enn i fjorårets åtte første måneder. Men dette er økende, i august mistet 1033 personer jobben fra konkurser, som er en økning på hele 51,5 prosent.
Todelt næringsliv
–Selv om konkursene øker mye i forhold til i fjor, er antallet konkurser fortsatt lavere enn i 2019, forklarer analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet.
Hun sier at en del av næringslivet fortsatt går veldig godt:
– Spesielt de som driver med produksjon og salg av råvarer har gode tider. Mens de virksomhetene som kjøper råvarer, bearbeider og selger disse, kan ha det veldig tøft med både økte råvarepriser, skyhøye strømpriser og store transportkostnader. Vi har derfor et todelt næringsliv, hvor noen gjør det bra, mens andre ikke lenger kan drive lønnsomt, sier Melhus, som tror det kan bli verre:
- Det er en fare for at konkursøkningene de siste månedene bare er begynnelsen dersom det ikke veldig snart kommer store lettelser i de utsatte bedriftenes energikostnader, sier Melhus i Dun & Bradstreet.
Konkurssjokk i flere bransjer
Bransjen Engros og agentur har en økning i konkursene for august på hele 400 prosent, sammenlignet med august i fjor. Men også Detaljhandel har mange konkurser. Hele 183 prosent flere enn i august i fjor. Eiendom har 150 prosent flere konkurser, og innen Hotell og restaurant her 88,2 prosent flere gått konkurs i august i år enn i august i pandemiåret 2021.
Bygg og anlegg er den eneste bransjen som har nedgang i konkursene i august med 3,2 prosent.
Konkursøkning over hele landet
Agder har en økning på hele 250 prosent i august i år mot august i fjor, fulgt av Oslo med 134,6 prosent økning. Nordland har hatt økning med 100 prosent, men her er det små tall, fra 4 til 8 konkurser. Rogaland har 91 prosent økning i august. Tre fylker har en nedgang i konkursene: Trøndelag -12,5, Vestfold /Telemark -10 prosent, og Innlandet -7,1 prosent.
–I vanskelige tider med mange konkurser er det viktig at bedriftene følger godt med på hvem de handler med. En konkurs kan fort føre til at også andre også går over ende, advarer Melhus i Dun & Bradstreet.
(Dun & Bradstreet/NTB Kommunikasjon)