Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Unge satser på helgejobbing
NYHET: En av fem dansker som har tatt på seg helgevakter i løpet av de fire siste uker, er en ung medarbeider mellom 15 og 24 år. Unge mennesker jobber i økende grad på ugunstige tidspunkter viser nye tall.
Mens de unge medarbeiderne sørger for at bedriften kan holde åpent, også i helgene og i høytider, er dette en utfordring for eldre medarbeidere.
I 2007 hadde 35 prosent av de unge medarbeiderne jobbet på søndager i løpet av en måned. I 2015 var dette steget til 47 prosent. I samme periode har de unges arbeidsvakter på ettermiddagene økt betydelig. Det viser tall fra Danmarks Statistiks Arbejdskraftundersøgelse, som Ugebrevet A4 har analysert.
Deltid fremfor heltid
Det er ikke lengre vanlig å ha en full stilling innen service- og butikkfaget. For de som er ansatt i butikk, kan det være vanskelig å få endene til å møtes i en vanlig dansk husholdning, spesielt merkbart er dette i de store byene der det er vanskelig å få tak i rimeligere boliger.
Det er spesielt innen supermarkeder og restaurantdrift at man de senere år har ansatt flere tusen unge mennesker som gjerne tar ubekvemme vakter. HK Hansel i Danmark, ser at butikkene tar inn unge på deltid, mens jobber på fulltid forsvinner.
– Problemet er at de ansatte som har tatt en butikk-utdanning, har vanskeligheter med å finne en fulltids jobb som de kan leve av. De må skrape sammen timer med sporadisk arbeid, sier fagforeningssjef Kim Jensen.
Argumentene til de store varehuskjedene er at unge mennesker og studenter har en større fleksibilitet som gjør at de kan jobbe senere på dagen, og dekke inn vaktene i helgene.
Arbeidsgivere og unge vinneren på ukurante vakter
I flere år har man sett en utvikling der deltidsjobb på ulike tider har fått fotfeste i privat tjenesteyting.
– Trenden er ikke bare forbundet med endring av åpningstidene, dette har pågått i lengre tid, forklarer Anna Ilsøe, førsteamanuensis ved Senter for Arbeid og organisasjon, økonomi (FAOS), Universitetet i København.
Hun har gjort en analyse som viser at unge i deltidsjobber nå er den største gruppen av ansatte i varehandelen og i hotell- og restaurantvirksomhet.
– Unge mennesker og bedriftene har en felles interesse i deltidsjobber. Unge mennesker er interessert i jobber som passer med studier. Bedrifter ønsker ansatte som jobber på tidspunkter da det er flere kunder, sier hun, og legger til at det kan være vanskelig for andre grupper å være så fleksible som unge.
25 000 nye arbeidsplasser
Serveringsbransjen har i perioden 2010-2016 skapt nesten 25 000 nye arbeidsplasser i Danmark. De fleste har gått til unge arbeidstakere, ifølge arbeidsgiverforeningen HORESTA.
– Det har vært en sterk vekst for danske restauranter, og dette betyr at flere unge kan skaffe seg en jobb ved siden av studier. Unge mennesker er uunnværlig for industrien, sier politisk rådgiver Christian Vitting Gregersen, som legger til at unge mennesker ønsker å jobbe i kafeer og restauranter.
– Det gir en sosial kvalitet å være på jobb der det er mange andre ungdommer. Det er attraktivt å tjene penger, og søndagsskift gir ofte litt ekstra, noe som er et kjærkomment bidrag for de mange unge mennesker, sier han.
Han har vanskeligheter med å se de store ulempene, så lenge de unge arbeider innenfor eksisterende regler og at arbeidet ikke går utover studiene.
Skeptisk til deltid
Fagforeningen 3F er imidlertid skeptisk til hvor mye verdi det egentlig er i de mange deltidsjobber som finnes i bransjen.
– Hotell- og restaurantbransjen sier de skaper mange arbeidsplasser, men hvor mange kan faktisk leve av disse jobbene. Dersom jobbene kun blir opprettet for dagarbeidere og deltidsansatte, hva er de egentlig verdt, spør John Frederiksen, forhandlingssekretær for Privat Service, Hotel og Restauration.
(Kilde: Ugebrevet A4)
__________________________________________________
Har du leder eller HR-ansvar? Hold deg faglig oppdatert med Personal og Ledelse