Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Alle it-hoder er opptatt
Ved utgangen av september fantes det bare 1449 helt arbeidsledige med ikt- eller ingeniørbakgrunn. Det er rekordlavt, og mange innser nå at det blir svært vanskelig å rekruttere it-kompetanse i årene fremover.
Dagens IT gjengir tall fra NAV som viser den rekordlave ledigheten blant it-folk. Nedgangen er på 31 prosent fra samme periode i fjor.
Arbeidsledigheten i it-bransjen har krabbet nedover siden andre halvdel av 2003, og de ledige i sektoren utgjør nå bare 0,8 prosent av arbeidsstyrken, ifølge NAV.
Rett ut i fast jobbIngeniørorganisasjonen NITOs etterundersøkelser viser at i 2005 var om lag halvparten av de nyutdannede i sektoren i fast stilling, mens tre av fire nyutdannede i dag nyter godt av fast ansettelse.
Stadig flere sikrer seg jobb før de er ferdige md utdanningen, faktisk hele 64 prosent.
- Det er derfor ikke overraskende at spesielt IKT og ingeniørmarkedet i dag er et av de mest prekære områdene hvor kampen om kompetent arbeidskraft er tilspisset, sier Håvard Lislemoen, utreder i NITO.
Vanskeligere å rekruttere60 prosent av de spurte i NITOs behovsundersøkelse tror det vil bli vanskelig å rekruttere personer med ønsket kompetanse de neste fem årene, inkludert personer med ikt-kompetanse.
Les også: - Behold tilleggspoeng for realfag
NITO krever tiltak fra regjeringen på to fronter: En enda sterkere satsing på realfagsutdanningene og et enda enklere regelverk for å importere kompetent arbeidskraft fra utlandet.
"