Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Arbeidsrelatert stress kan gi diabetes
Arebidsrelatert stress øker insulinresistensen, og kan derfor være en bidragsyter til utvikling av type 2 diabetes, vier ny studie.
Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) har i samarbeid med Universitetet i Umeå forsket på hvordan stress påvirker muskler og fettvev. Nå har de kommet frem til at en økning i stresshormonet kortisol kan bidra til å skape insulinresistens i musklene. På sikt kan dette føre til utvikling av type 2 diabetes.
Langvarig stresseksponering
– For at vi skal kunne regulere blodsukkeret etter et måltid, må musklene kunne ta opp overskytende glukose og lagre det i form av glykogen. Kortvarige stressreaksjoner gjør at kroppen mobiliserer ekstra energi i form av glukose og fett. Våre nye funn viser at langvarig eksponering av stress fører til forandringer i musklene som gjør dem insulinresistente, sier forsker Jørgen Jensen ved STAMI
– Viktig med kunnskap
Tidligere studier viser at diabetikere har mer sykefravær enn ikke-diabetikere, og Jensen mener det derfor er viktig å ha kunnskap om hvordan en stresset arbeidssituasjon påvirker kroppen.
– Våre funn tyder videre på at virkningen av stresshormonet også kan være uheldig med tanke på til utvikling av andre muskel- og skjelettlidelser. Kunnskap om hvordan man opprettholder velfungerende muskler vil også være viktig for å kunne holde eldre i arbeid lengre. Vi vet allerede at muskelaktivitet virker positivt, men det vil også være viktig å unngå uheldige virkninger av stressede arbeidssituasjoner sier han.