Lederjobb - kun for supermennesket?
Stadig færre unge lar seg motivere av utsikten til å bli leder når de skal velge arbeidsgiver. ”Et verdivalg”, mener flere av deltakere fra Årets unge ledere.
På en måling over viktigste karrieremål blant studenter, har lederrollen dalt i popularitet fra nesten 40 % til 21 %. Ingen andre motivasjonsfaktorer for valg av arbeidsgiver viser større bevegelse.
Skremmende krav til ledere?
- Kravene til dagens ledere er sammensatte, og gjennom kåringen av Årets unge ledere ser vi at det som skiller de aller beste fra de gode er de som byr på seg selv både som leder og person. De beste lederne har stor dose empati, positiv innstilling, tør stille krav og får energi av å løse utfordringer, sier ansvarlig for kåringen Årets unge ledere, Trond Myhrvold i Assessit.
Under diskusjonen mellom deltakerne, ble kravene til dagens ledere diskutert. En markant nedgang i antallet studenter som ønsker en lederrolle er viktig for arbeidsgiverne å forstå og ta på alvor, mener panelet. Årsakene synes å være sammensatte.
Viktigere å realistere seg selv
- Unge i dag har kanskje et mer realistisk bilde av hva det vil si å lede, og er derfor ikke motivert. Det kan handle om at studenter får se mer av det virkelige næringslivet og at realismen i hva som kreves i lederrollen derfor er tydeligere nå enn før, sier Årets unge leder, kommunikasjonsdirektør i Reitangruppen, Solfrid Flateby (FOTO:Assessit).CFO i Elkjøp, Marianne Kurås mener dessuten at lederrollen rett og slett ikke har samme status som før, og sier at det kan se ut som at det viktigste for unge i dag er å ha en utfordrende hverdag og realisere seg selv.
Bevisste verdivalg
Assessit sine egne vurderinger kan tyde på at resultatene i undersøkelsen kan sees på som utslaget av et bevisst verdivalg blant de unge. Lederne er enige i at bevissthet hos både arbeidsgiverne og arbeidstakerne er viktig i så måte.
- Med fokus på balanse mellom fritid og jobb, så er sikkert mange nettopp bekymret for at en lederjobb skal spise deg helt opp. Arbeidsgivere har et stort ansvar for å være mye mer bevisste i forhold til den problematikken enn man er i dag, sier Flateby.
Dette innebærer ifølge Flateby at arbeidsgiverne må legge til rette for fleksibilitet i hverdagen, og å gi folk lov til å ha et privatliv i tillegg til et jobbliv, spesielt i småbarnsperioden. Selv har hun full mulighet til det, mener hun.
Fleksibilitet
Partner i PricewaterhouseCoopers, og småbarnsfar, Thor Kristian Korsvold mener verdivalgene er en reell problemstilling. Han mener at det er utfordrende å være mannlig, ung leder i mannsdominerte miljø, og i stillinger hvor det stilles høye krav til fleksibilitet og kundeoppfølging.
- I PwC er vi opptatt av balanse mellom jobb og fritid. Selv om jeg er strukturert og planlegger dagene, dukker det stadig opp utfordringer. Det handler om fleksibilitet vel så mye for den mannlige unge generasjonen som for kvinnene, sier Korsvold (FOTO:Assessit).
Leder som sidebusiness?
Flere problemstillinger rundt lederrollen dukket opp i møtet, og Assessit satte spørsmålstegn ved mulighetene lederne fikk til å være ledere. Gjennom samtaler med mange ledere, opplever flere av coachene i Assessit at ledere har for liten tid til ledelse, og oppgir det som grunn til ikke å ta lederjobb eller at enkelte har valgt å si fra seg stillingen.
- Ofte kommer lederrollen bare i tillegg til det faglige arbeidet som en leder utfører hver dag. Kanskje bedrifter må fokusere mer på at det ikke automatisk er den beste fagpersonen som skal bli leder, men den som drives av å oppnå resultater gjennom andre?” avslutter coach i Assessit, Annette Franck (FOTO:Assessit).*Universum undersøkelsen 2010 viser en måling over viktigste karrieremål tre år etter eksamen, har muligheten for å bli leder dalt som motivasjonsfaktor for valg av arbeidsgiver. 2008: 36 %, 2009: 41 %, 2010: 21 %. I Norge deltok 6578 studenter.
(Pressemelding)