Liten kontroll = hodepine
En ny studie fra STAMI viser at rollekonflikter i arbeidshverdagen, lav kontroll over egen arbeidssituasjon, og misnøye med jobben henger sammen med mye hodepine.
(Ill.foto: Colourbox)
Omtrent halvparten av befolkningen opplever hodepine i løpet av et år. For noen dreier det seg om moderate og forbigående plager som har en begrenset innvirkning på livssituasjonen, men for mange kan konsekvensene være betydelige.
Kartlegging av psykologiske og sosiale forhold Det sies at ”stress på jobben” kan påvirke kroppslig helse. Men ordet ”stress” blir ofte brukt om alle former for utfordringer i jobben, inkludert følelsen av å ha det dårlig. Et hovedmål for prosjektet Den nye arbeidsplassen ved Statens arbeidsmiljøinstitutt, er å kartlegge hvilke spesifikke psykologiske og sosiale forhold ved arbeidet som har betydning for helsen.
Man vet en del om hvordan krav i jobben og en opplevelse av manglende kontroll kan bidra til muskelskjelettplager som rygg- og nakkesmerter, men lite forskning har fokusert på hodepine. De få høykvalitetsstudiene som er gjort, har fokusert på migrene, som ikke er den vanligste formen for hodepine.
Omfattende studieSTAMI har gjennomført en studie blant 3 574 arbeidstakere for å avdekke i hvilken grad en rekke psykologiske og sosiale arbeidsfaktorer kunne knyttes til senere hodepine. Fjorten psykologiske og sosiale faktorer ble undersøkt for å se om de kunne forklare alvorlighetsgraden av hodepine to år etter. I tillegg besvarte de ansatte spørsmål om fysisk arbeid (i form av tunge løft) og hyppigheten av arbeid med hendene løftet over skulderhøyde, som vi vet er viktig for nakke- og skuldersmerter.
I denne studien rapporterte 47,5 prosent av arbeidstakerne at de hadde hatt hodepine de siste fire ukene før undersøkelsen. Man fant at 7 av de 14 psykologiske og sosiale faktorene som ble undersøkt, men ikke de to fysiske faktorene, var assosiert med graden av hodepine målt to år etterpå.
Mest tydelig var dette for høye kvantitative krav, mye rollekonflikt, lav kontroll over avgjørelser knyttet til eget arbeid, lav kontroll over intensiteten i arbeidet, og generell tilfredshet med jobben.
Negativ spiralDet er mulig at helseplager kan påvirke hvordan man opplever arbeidssituasjonen. Det er for eksempel mulig at en person som er plaget av mye hodepine, opplever arbeidsoppgavene som mer krevende enn det andre uten hodepine gjør. Av den grunn undersøkte man også om graden av hodepine kunne forklare hvordan arbeidstakerne opplevde de psykologiske og sosiale arbeidsfaktorene.
Resultatene av analysene støttet opp under funnene at arbeidsfaktorene kan påvirke hodepineplager, men også at opplevelsen av kvantitative krav og tilfredshet med jobben påvirkes av hodepine.
Det er imidlertid vanskelig å si noe om hvor lenge, og i hvor stor grad, man må oppleve slike arbeidsforhold før de får betydning for den opplevde fysiske helsen. Det kan også være slik at prosessen går begge veier. Dette var spesielt tydelig for jobbtilfredshet.
Det kan tyde på at arbeidstakere som er lite tilfredse med jobben er utsatt for en ”negativ spiral”-prosess. De kan være mer plaget med hodepine, noe som igjen kan påvirke arbeidssituasjonen.
(STAMI)
Har du leder- eller personalansvar?
Åtte ganger i året byr vi på masse nyttig fagstoff for deg som har personalansvar og for deg som leder og utvikler mennesker.
"Gjør som 40 000 andre ledere, få med deg siste nytt om:
- Leder- og organisasjonsutvikling - Rekruttering og utvelgelse- Kompetanseheving
Bestill et abonnement her, eller last ned en PDF av siste nummer her.
Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.
"