Analyserer søvnmønsteret til norske ansatte
Søvnklinikken Somni vil nå gå i gang med å analysere sovemønsteret til norske ansatte for å bedre arbeidsmiljøet, forebygge arbeidsulykker og redusere sykefravær. Den første bedriften som deltar i samarbeidet er den tradisjonsrike ovns- og peisprodusenten Jøtul i Fredrikstad.
(Ill.foto: Colourbox)
- Søvnproblemer er blant de vanligste helseproblemer i Norge. Hver tredje nordmann klager over dårlig søvn i perioder. 10-15 prosent av befolkningen lider av langvarige og alvorlige søvnproblemer. Symptombildet varierer , men de fleste søvnsykdommer gir tretthet, konsentrasjonsvansker og humørsvingninger, sier fagsjef Anders Gangsaas Dyrbing ved Somni Søvnklinikk AS.
- Som pilotprosjekt har vi nå tilbudt alle Jøtuls 340 ansatte som ønsker det, gratis analyse av deres sovemønster gjennom ett døgn. På den måten håper vi å avdekke om det er ansatte som har behov for videre oppfølging. Somni stiller med øre-nese-halsspesialist som henviser de som måtte trenge det til behandling. God og regelmessig søvn er helt avgjørende for de ansattes helse, sier han. Somni er spesialister på søvnutredning og behandling av alle slags søvnrelaterte lidelser. Selskapet har til nå kurset Jøtuls ledelse og ansatte som ønsker det.
Fokus på ansattes helse
- Jøtul har valgt å delta i søvnprosjektet fordi det bidrar til å sette fokus på de ansattes helse. Bedriften har som mål å redusere sykefraværet, og deltakelse i dette søvnprosjektet er ledd i det arbeidet, sier HR-sjef Janne Rosli Lindström.
Kun 15 prosent blir behandlet
Søvnproblemer rammer barn, voksne og eldre. Ny forskning viser at de fleste søvnsykdommer kan behandles på en effektiv måte. Likevel blir bare 15 prosent av alle pasienter med søvnsykdommer behandlet. Årsaken er at de fleste ikke er klar over at de er rammet av en søvnsykdom og dermed ikke adresserer det som er hovedproblemet, men istedenfor fokuserer på de nærliggende problemer som sår hals, økende vekt og at man føler seg konstant trøtt og utbrent.
Øker risiko for arbeidsulykker
I tillegg til plager for pasienten har søvnsykdommer også samfunnsmessige store konsekvenser. Søvnproblemer er vanlige årsaker til trafikk- og arbeidsulykker. Det er rapportert at 50 prosent av lastebilulykker skyldes trøtthet; i 18 prosent av tilfellene hadde sjåføren sovnet bak rattet. Trøtthet og lite eller dårlig søvn øker også risikoen for arbeidsulykker. Norske og utenlandske studier har også dokumentert at søvnsykdommer er betydelige risikofaktorer for økt sykefravær og uføretrygd.
(Pressemelding)