Hotell våkne strekke seg seng

Hva gir en time ekstra søvn?

Et eksperiment gjennomført av BBC viser at en time ekstra søvn hver natt gir bedre hukommelse og et sterkere immunforsvar. I tillegg blir arbeidsoppgavene enklere å løse.

Publisert

Illustrasjonsfoto: Colourbox

I snitt sover britene seks og en halv time hver natt. Men hva skjer hvis vi sørger for en time ekstra søvn hver natt? Det ønsket BBC å finne ut av og engasjerte syv frivillige som i snitt sov fra seks til ni timer om natten. Personene ble fulgt opp i to uker av Surrey Sleep Research Centre i England.

Gruppen ble delt i to, der den ene gruppen fikk sove i seks og en halv time per natt, den andre gruppen fikk sove en time ekstra, syv og en halv time. Dr. Katharina Wulff fulgte opp testpersonene som ble tilkoblet elektroder i hodet slik at de kunne måle hjerneaktiviteten under søvnen.

Tenker klarere

Resultatene viste at gruppen som sov en time ekstra klarte å løse enkle mentale oppgaver bedre enn gruppen som sov seks og en halv time.

I følge Wulff sørger den dype REM søvnen for at vi flytter minner fra korttidsminne- lagringen til langtidslagring. Det fører til at vi, etter en god natts søvn der vi har hatt tilstrekkelig tid med REM søvn, har fått mer tilgjengelig korttidsminne for neste dag. For lite søvn gjør at disse minnene vil gå tapt.

Vanskelig å ta igjen

Tanken om at du kan sove litt mindre i ukedagene, for å ta det igjen i helgen, er derfor ikke spesielt gunstig dersom du vil jobbe effektiv hver dage hele uken. Tidligere studier har vist at eksamenskandidater som får for lite søvn, presterte 40 prosent under de som hadde fått nok søvn.

Bearbeider følelser

REM søvnen varer vanligvis bare i noen få timer. Men i tillegg til å restituere korttidsminnet, vil REM søvnen sørge for at det stressrelaterte hormonet, noradrenalin er slått av. Det resulterer i at vi forholder oss rolig mens hjernen bearbeider alle hendelser i løpet av dagen. Det hjelper spesielt i forhold til å bearbeide følelsesmessige hendelser.

500 gener i sving

I BBC’s eksperiment undersøkte Dr. Simon Archer og hans team også hvilke gener som ble påvirket av for lite søvn.

Blodprøvene viste at over 500 gener ble påvirket, deriblant gener som er assosiert med inflammasjon, immunsystemet og stressrespons. Teamet så også en økning i aktiviteten til gener som er assosiert med diabetes og risiko for kreft. Det motsatte skjedde når søvndosen ble økt med en time.

Dermed er det gode grunner, som også tidligere forskning har vist, til å unne seg litt ekstra søvn dersom du vil ha en bedre helse og fungere bedre på jobben. Men vær klar over at for mye søvn også kan virke mot sin hensikt.

(Les mer om søvneksperimentet her)

"
Powered by Labrador CMS