Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Oppsagte sliter mer med alkohol
Personer som mister jobben rammes i større grad av alkoholproblemer enn andre. Risikoen for å dø for tidlig øker også.
(Ill.foto: Colourbox)
Dette går fram av en ny svensk forskningsrapport, skriver duochjobbet.se. I studien har forskerne fulgt 330 000 personer som mistet jobben sin i forbindelse med at arbeidsplasser ble nedlagt på 1990-tallet.
Blir oftere syke
Resultatet viser at de oppsagte hadde høyere risiko (10-41 prosent) for å bli rammet av alkoholrelaterte sykdommer. Oppsigelsene førte også til økt risiko for sykehusinnleggelse eller dødsfall enn for sammenliknbare personer som ikke ble rammet av at jobben forsvant og arbeidsplassen ble nedlagt.
Ingen kjønnsforskjeller
Tidligere studier om følger av arbeidsløshet og bedriftsnedleggelser har vist at kvinner har taklet oppsigelsene bedre. Men i denne studien fant forskerne ingen forskjeller mellom menn og kvinner.
Problemene for de oppsagte kvinnene var først og fremst en økt risiko for alkoholmisbruk. Mennene hadde i tillegg en høyere risiko for alkoholforgiftning, alkoholrelatert leversykdom samt økt risiko for betennelse i bukspyttkjertelen.
Forskerne bak rapporten advarer mot at oppsigelsene ikke bare har konsekvenser for folkehelsen, i form av økt misbruk:
– Vi vet fra tidligere studier at både arbeidsløshet og alkoholmisbruk kan være stigmatiserende. Det eksisterer dermed en risiko for att det blir en ond sirkel som fører til ytterligere problemer med å komme i ny jobb, kommenterer Marcus Eliason, en av rapportforfatterne.
"