Sliter du med ferie-jetlag?
Selv om du føler deg uthvilt og klar for nye utfordringer etter en deilig ferie er det ikke sikkert de små grå er like samarbeidsvillig. Her får du noen gode råd for en bra oppstart etter ferien.
(Ill.foto: Colourbox)
Psykolog Ingrid Hyldmo i Psykologbistand har lang erfaring fra arbeidslivet og hun vet hvilke utfordringer som kan oppstå på jobben etter en lang og velfortjent ferie.
Humøret er ikke helt på topp, du er trøtt og kanskje er du til og med er litt deprimert. Trøst deg med at det ikke er uvanlig.
– Det er energikrevende å begynne på jobb igjen. Selv om du er automatisert i jobben så vil du bruke noe tid og krefter på å orientere deg igjen. Det er ikke uvanlig at folk glemmer passord og sliter med å komme seg inn på datamaskinen igjen, sier Ingrid Hyldmo.
Ferie-jetlag
Trøttheten vi opplever skyldes gjerne at vi har forskjøvet tidspunktet for når vi legger oss, og bare det i seg selv kan gjøre det tungt å snu tilbake. Plutselig skal vi forholde oss til klokka og fokuset er igjen tilbake på alt vi skal rekke før dagen er over.
– Rent fysisk har vi vent oss til en annen døgnrytme. Du kan nesten sammenligne det å komme tilbake til jobb som en type jetlag. Det betyr at du må gjøre noe aktivt for å komme inn på en god rytme.
Alkohol og søvn
Ferietid er ofte forbundet med økt bruk av alkohol, og en del mennesker synes det viker avslappende.
– Det kan være en god innsovningshjelp, men det gir en dårligere søvnkvalitet. Derfor anbefaler vi at man trapper ned på alkoholinntaket før man er tilbake på jobb, og at man gradvis normaliserer døgnfasen, sier hun.
Kickstart eller softstart?
Alle mennesker er forskjellig og det betyr at det kan være lurt å ta individuelle hensyn i forhold til oppstart etter ferien.
– Diskuter med dine medarbeidere og forhør deg om hva som er det mest ideelle for hver enkelt. For noen kan en kikcstart fungere bra, mens andre trenger en gradvis opptrapping i forhold til arbeidsoppgaver.
Psykologen sammenligner en kikstart med en type intervalltrening. Det vil si at du på jobb kan ta korte intense økter, der du vil se en rask fremgang.
– Her er det viktig å sørge for hvile innimellom slagene slik at det ikke fører til stress, sier hun.
Post-vacation blues
Hvis du opplever tungsinn og føler deg deprimert i det du er tilbake på jobb kan det ligge dypere årsaker bak. Psykologen poengterer at det er viktig å være klar over hva man har tatt ferie fra. Hva kommer du tilbake til?
– Det kan da handle om hvor motivert du er for å komme tilbake til jobb, og ikke minst hvilke forventninger vi har. Hvis du har forlatt en arbeidsplass i kaos og du gikk på ferie med et høyt stressnivå, da vil nok skrekken for å komme tilbake være større enn om man forlot jobben der alle arbeidsoppgaver var fullført.
Psykologen forteller at opplevelsen av hvordan man blir tatt imot av sin leder og sine kollegaer også har betydning for humøret og motivasjonen.
– Har du spennende oppgaver? Føler du deg nyttig har du mulighet til å påvirke og kan du gjøre en forskjell? Det er viktige elementer i forhold til det å få en bra start etter ferien, forklarer hun.
En vekker på det gode liv
I forhold til tristhet så kan mange føle sorg over at det gode liv i ferien er over.
– Det kan være en vekker for noen å ha ferie. De har kanskje oppdaget hva de egentlig har savnet i hverdagen. Spørsmålet handler da om hvordan du kan bruke det konstruktivt.
Psykologen anbefaler at vi tar med oss de gode tingene inn i hverdagen.
– Tenk etter hva du gjorde i ferien som ga deg stor glede og som du med fordel kan holde fast i.
Aksepter treghet
Som leder er det viktig at du normaliserer at det for mange er tungt å komme i gang. Samtidig så er det viktig å ivareta de som ønsker full fart etter ferien.
– Vær tydelig på at det er godt å se dine medarbeidere igjen. Når alle er tilbake på jobb kan du samle de ansatte og informere om nye arbeidsoppgaver som venter. Gi aksept for at noen trenger en langsom oppstart og at noen er utålmodig etter å få hjulene i sving. Fortell at alle betyr mye for bedriften og at de har vært savnet. Det handler om å gi inspirasjon til arbeidsglede.
Seks gode råd etter ferien.
1. Viderefør gode rutiner eller gode opplevelser.
Bruk de gode ferieopplevelsene til å starte med ting som du ser var bra for deg og din familie.
2. Avgrens alkoholinntak
Forsøk å justere døgnrytmen en ukes tid før oppstart. Hvis du ikke har gjort det, kan det være smart å være streng med seg selv første uken slik at dere kommer på rett spor igjen.
3. Hva motivere deg?
Spør deg selv; Hva er bra med jobben og mine kollegaer? Hva gir jobben meg? Hva vil jeg jobbe med fremover? Hva har jeg lyst å ta tak i nå? Frisk opp målene du har hatt tidligere og skriv dem gjerne ned. Avstand gir ofte perspektiv slik at du enklere kan se hva som er viktig for deg og din motivasjon.
5. Vær en god egenstøtte
Vær raus med deg selv etter ferien. Finn ut hva som passer for deg, om det er en rask start eller en rolig - og følg det. Selv om skrivebordet ditt var ryddet før du dro på ferie, gi deg selv en uke til fjorten dager for å rydde skrivebordet. Ikke start med de tøffeste oppgavene, men gi deg selv tid til å komme i gang.
6. Skap balanse i livet
Arbeidsoppgavene kan være både mange og tøffe. Ikke start med å jobbe overtid fra første dag. Sørg for at du både mestrer og at du får en viss oversikt. Gi deg selv tilsvarende belønning dersom du må jobbe mye og intenst en periode, slik at du klarer å skape en god balanse i mellom jobb, fritid og familie.