Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Bli en menneskelig løgndetektor
I gjennomsnitt lyver vi ti ganger om dagen. Her er noen tips om hvordan du kan avsløre kollegenes løgner.
Det finnes store, ondsinnede og kalkulerende løgner, framsatt av mennesker med manipulerende eller psykopatiske trekk. Men de aller fleste løgnene er små, hverdagslige og framsatt av helt alminnelige mennesker som deg og meg.
Og vi ljuger så det renner av oss. Hele tiden. I hvert fall gjør amerikanerne det. En undersøkelse fra University of Virginia fra 1996 viser at gjennomsnittsmennesket lyver ti ganger om dagen.
Hvite, angstdrevne løgner
De fleste av disse løgnene er hvite. De framsettes for å unngå å såre andre mennesker. Når kollegaen fisker etter komplimenter for det nye slipset, er det ikke nødvendig å si din hjertens mening.
De vanligste løgnene vi kommer med, er drevet av angst, ikke minst angsten for konflikter. Vi sier ikke til vår egen sjef hva vi synes om lederstilen hans. Og vi sier ikke alltid til våre underordnede hva vi egentlig tenker om arbeidet deres.
Dypere stikker angsten for å tape ansikt, prestisje og anseelse. Derfor lyver vi i og finner på en bortforklaring i stedet for å innrømme en tabbe eller tilkortkommenhet.
Slik avslører du en løgn
Så vi lyver hver dag, altså. Men hvordan kan vi avsløre en løgn? Her er noen tips som det amerikanske næringslivsmagasinet Forbes har samlet fra en rekke anerkjente psykologer.
Defensiv holdning
Folk flest liker ikke å lyve og føler seg mistilpass. Derfor er det typisk at mennesker trekker seg unna, er defensive og unngår samarbeid dersom de har noe å skjule.
Snakker i tredje person
For å distansere seg fra sin egen løgn, vil personen ofte velge et fortellerperspektiv i andre eller tredje person.
Med andre ord: De vil snakke om "du", "han" eller "man" i stedet for "jeg".
Feil vinkel
Mennesker som snakker sant, vil oftere vende seg direkte mot deg når du stiller dem et spørsmål. En person som derimot har noe å skjule, vil oftere ha en tendens til å vende kroppen bort fra deg.
Å sitte med korslagte armer eller ben, kan også være et kroppsspråklig uttrykk for løgn.
Upresise detaljer
Folk som lyver, har sjelden tenkt gjennom løgnen i detalj. Har du en mistanke om at en person ikke snakker sant, skal du rolig og naturlig stille spørsmål omkring detaljene i det du blir fortalt.
Vær oppmerksom på selvmotsigelser og omtrentligheter.
Lange pauser
Når en person lyver, vil pausene mellom hvert ord ofte bli lenger enn når personen snakker sant. Det handler blant annet om at man ikke trenger å tenke overdrevent på ordvalget når man snakker sant.
'Løgneren, derimot, vil bruke tid på å fine den mest overbevisende formuleringen.
Viser tegn på nervøsitet
Dyktige, "profesjonelle" løgnere klarer å bevare roen gjennom de mest sylfrekke usannheter.
Men resten av oss risikerer å miste kontrollen over kroppsspråk og fysiske signaler når vi er ute på dypt vann. Fire mulige tegn er et flakkende blikk, høyere stemmeleie, svette og raskere pust.
Men man skal tolke slike tegn med forsiktighet. Om en person ikke ser deg i øynene kan det ha mange årsaker, ikke minst kulturelle forskjeller.
Passive hender
Vi har en tendens til å gestikulere mindre når vi lyver enn når vi forteller sannheten. Det har sammenheng med at vi bruker hendene til å understreke budskap vi selv tror på.
Når vi derimot snakker mot bedre vitende, holder hendene seg tause.
Unnvikende svar
Unnvikende svar bør få varsellampene til å blinke som et omreisende tivoli. En som lyver, vil ha en tendens til å be deg gjenta spørsmålet eller bruke uttrykk som "hvis jeg skal være helt ærlig...".
Foretrekker telefonen
En undersøkelse fra USA viser at telefonen er den foretrukne kommunikasjonsformen når man skal servere en løgn.
I undersøkelsen ble 30 college-studenter overvåket over en lang periode. 37 prosent av løgnene deres ble sagt over telefonen, 27 prosent ansikt til ansikt og 14 prosent via e-post.
(Kilde: ErhvervsBladet)
"