Ny dansk rapport gir 20 råd om seniortiltak
Danmark har, i likhet med Norge og andre vestlige land, et økende behov for at flere seniorer står lengre i jobb. - Seniorer har en erfaring og kompetanse som jeg håper vil bli anerkjent i større grad, sier den danske arbeidsministeren Peter Hummelgaard.
Den danske regjeringen har satt fokus på behovet for få flere seniorer til å bli lengre i arbeidslivet. I mai 2018 ble det nedsatt en seniortenketank som har bestått av åtte medlemmer fra partene i arbeidslivet og åtte eksperter på området.
Seniortenketanken har undersøkt hvordan seniorer i større grad kan fastholdes på arbeidsmarkedet og hvordan man kan styrke arbeidsmarkedstiltak for arbeidsledige seniorer.
Nå har seniortenketanken nylig lagt fram en rapport med 20 anbefalinger for hvordan man kan gi seniorer bedre muligheter og vilkår for et langt arbeidsliv. Anbefalingene er basert på analyser og forskning på området og besøk som tenketanken har gjort i virksomheter som jobber aktivt med fastholdelse av sine seniorer.
I forbindelse med lanseringen av rapporten sa den danske arbeidsministeren Peter Hummelgaard at den danske regjeringen generelt vil gjøre mer for de som kan og har lyst til å bli lengre i arbeidslivet og at det her ligger et stort og uutnyttet potensiale.
- Utviklingen er i gang, men vi skal ha enda flere med. Seniorer har erfaring og kompetanse som jeg håper i større grad vil bli bredt anerkjent.
Samtidig påpekte han at ikke alle har mulighet til å stå lenge i jobb, blant annet av helsemessige årsaker.
– Vi må ikke glemme de seniorene som enten er utslitte eller står i fare for å bli det. Vi jobber med å innføre en rett til tidligere pensjon til dem som har startet tidlig i arbeidslivet, hatt harde jobber og betalt i mange år til velferdssamfunnet.
Rapporten og de 20 anbefalingene fra Seniortenketanken finner du her.