Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
- Ukultur å true seg til høyere lønn
Å true med å si opp jobben om man ikke får høyere lønn, er et utslag av en ukultur og bør ikke forekomme. Det fastslår Leif Eskedal, hovedtillitsvalgt for privatansatte i ingeniørorganisasjonen NITO.
I et nyhetsbrev fra ingeniørorganisasjonen NITO reagerer Eskedal med vantro på opplysningene som kommer fram i arbeidsmarkedsundersøkelsen som bemanningsselskapet Proffice la fram i forrige uke.
Presser lønna opp
Undersøkelsen fra Proffice viser at over halvparten av norske bedriftsledere har opplevd at medarbeidere truer med å slutte hvis de ikke får høyere lønn.
Hver tredje arbeidstaker vil søke andre jobber for å presse lønna opp hos sin nåværende arbeidsgiver.
15 prosent av bedriftslederne oppgir å ha opplevd ulike former for trusler og utpressing fra medarbeidere som vil ha bedre betalt.
Uhørt å presse med lønnskrav
Eskedal mener dette er bortimot uhørt.
- At en ansatt truer med oppsigelse dersom han ikke får høyere lønn, er en ukultur og bør ikke forekomme. Det forteller noe om både personen og bedriften, sier Eskedal.
Blir aldri fornøyd med lønna
En bedrift som ikke har klart å følge en riktig personalpolitikk og lønnsutvikling, vil oppleve dette, mener Eskedal.
- En ansatt som truer med oppsigelse dersom han ikke får høyere lønn, er mer opptatt av penger en hva som er det riktig for ham og bedriften. Han vil aldri bli fornøyd.
Proffice-undersøkelsen viser videre at hele to av tre arbeidstakere mener de tjener urettferdig lite.
- Det er positivt at arbeidstakerne nå blir klar over hva de er verd, kommenterer Eskedal.
God personalpolitikk
Den NITO-tillitsvalgte mener en god personalpolitikk er langt mer effektivt enn å løpe etter medarbeidere med stadig høyere lønnstilbud dersom man vil beholde dem lenger.
- I dagens arbeidsmarkedssituasjon opplever jeg at de bedrifter som har hatt en god personalpolitikk og har klart å gi faglige utfordringer til sine ansatte, klarer å beholde dem, sier Leif Eskedal.
Mister sine ansatte
- En naturlig konsekvens av dette er at de som har hatt en dårlig personal- og lønnspolitikk, mister sine medarbeidere. Disse bedriftene klarer ikke å betale seg ut av det, annet enn muligens på kort sikt.
Eskedal mener disse bedriftene må ta en grundig kikk på hvordan de har behandlet sine ansatte, både personalmessig, faglig og lønnsmessig.
"