Bera Ulstein Moseng

Homofile møter glassveggen

Kjennskap er vennskap – men hva skal du egentlig prate om i lunsjen hvis kollegene setter kaffen i vrangstrupen hver gang du nevner kjæresten?

Publisert

- Det sosiale livet på mange norske arbeidsplasser forutsetter en heterofil livsvirkelighet, hevder Bera Ulstein Moseng i siste utgave av bladet Personal og Ledelse.

Moseng er forsker i NOVA (Norsk Institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring), og har forsket på homofile og lesbiskes situasjon i arbeidslivet.

60 prosent er åpne

Majoriteten av homofile og lesbiske skiller ikke lenger mellom sitt privatliv og sitt "heterofile" offentlige liv. Nesten 60 prosent er helt åpne om sin legning på arbeidsplassen, mens 35 prosent av lesbiske kvinner og 39 prosent homofile menn velger å være helt eller delvis skjult om sin legning på jobben.

Men selv åpne homofile og lesbiske kan oppleve at det finnes usynlige grenser for hvor langt aksepten går.

- Ta for eksempel en vanlig situasjon som praten rundt lunsjbordet. Når en heterofil forteller om helgens opplevelser, for eksempel om noe så uskyldig som en sopptur med kjæresten, så oppleves ikke det som en eksponering av det private. Men hvis en lesbisk kollega forteller om det samme, så kan det oppleves av mange som en eksponering av seksuell legning. Derfor er det mange som velger å ikke fortelle så mye om sitt privatliv. Det skaper distanse, og gjør at man ikke føler seg som en fullverdig del av fellesskapet på arbeidsplassen, forklarer hun.

Bera Ulstein Moseng kaller det for "glassveggen".

Må vise tydelig at man er inkluderende

- Det handler rett og slett om å bli en naturlig del av det sosiale miljøet på jobben. Det meste av det sosiale livet på en arbeidsplass synes å være organisert rundt - og forutsetter - en heterofil levemåte. Homofile og lesbiskes kjærlighet og seksualitet blir marginalisert eller oppfattet som privat og intim.

Det viktigste for å forebygge diskriminering er å vise tydelig at man er en inkluderende arbeidsplass.

- Bedrifter som viser tydelig at de har en inkluderende holdning til minoriteter, sier samtidig til alle ansatte at her har vi plass til deg også. Det signaliserer at her tar vi vare på hverandre og kan være oss selv. Det skaper trygghet og gir et bedre arbeidsmiljø, sier Bera Ulstein Moseng.

Det svenske Arbeidslivsinstitutet gjennomførte i 2003/3004 en arbeidslivsstudie hvor homofili var ett av flere tema. Et av hovedfunnene, som også støttes av NOVA undersøkelsene, er at den vanligste formen for diskriminering/trakassering av homofile på arbeidsplassen er nedsettende og latterliggjørende omtale. Nesten 30 prosent av de lesbiske og homofile respondentene mente at denne formen for diskriminering forekommer på deres arbeidsplass.

Powered by Labrador CMS