Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Færre utenlandsstudenter
Ny statistikk fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at færre nordmenn valgte å studere i utlandet i 2006 enn i 2005. Nedgangen er på nærmere 5 prosent.
Det var 600 færre utenlandsstudenter i 2006 sammenlignet med året før. Dette utgjør en nedgang på nærmere 5 prosent. Christian Myrstad, som er president i samskipnaden for norske studenter i utlandet, ANSA, mener at det er flere årsaker til dette. - Kunnskapsreformen fra 2004 kan forklare mye av utviklingen. Da ønsket man å øke satsingen på utvekslingsstudenter. Dermed svekket man muligheten til å ta hele utdanningen i utlandet, til fordel for kortere studieopphold. Effekten har blitt at det blir færre som tar hele studiet i utlandet, samtidig som antall som tar deler av utdanningen ikke veier opp for nedgangen i helgradsstudenter.
Færre velger AustraliaAustralia har vært et svært populært alternativ for norske studenter etter at Lånekassen utvidet støtteordningen i 1993/94 til å gjelde alle land. I 2006 var det imidlertid 20 prosent færre nordmenn som studerte i Australia, med støtte fra Lånekassen, sammenlignet med året før. Sammenlignet med 2004 har nedgangen vært på hele 39 prosent.
Også i Storbritannia har det vært en nedgang i tallet på norske studenter med 8 prosent sammenlignet med 2005.
Polen øker Polen er det landet som fra 2005 har hatt størst økning i antall norske studenter, med 16 prosent flere norske studenter fra 2005 til 2006. Sammenlignet med 2004 har økningen i antall norske studenter i Polen vært på 37 prosent. - Vi tror dette skyldes at den største gruppen av utenlandsstudenter nå er medisinstudenter, og at mange av disse studerer i Øst-Europeiske land som Polen, Ungarn og Slovakia. Langt færre studerer for eksempel teknologifag. Der har nedgangen vært 22 prosent det siste året, sier Myrstad. På tross av nedgangen er Storbritannia og Australia, sammen med Danmark, de landene som flest norske studenter velger å studere i. Av drøyt 11 700 utenlandsstudenter i 2006 studerte 20 prosent av dem i Storbritannia, 17 prosent i Danmark og 14 prosent i Australia.