Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Lederopplæring kommer til kort
Alle bedriftseiere skal skoleres i HMS. Men det stilles ingen krav til opplæringens varighet. Det kan pulverisere hensikten med arbeidsmiljøloven.
I henhold til den nye arbeidsmiljøloven skal alle bedriftseiere ha opplæring i helse, miljø og sikkerhet. Ansvaret kan ikke delegeres til andre – det er virksomhetens eier som plikter å sette seg på skolebenken.
Ingen tidskrav
– Intensjonen i arbeidsmiljøloven er meget god. Å kurse toppledere er en kjempegod idé. Det er et glimrende virkemiddel for å redusere ulykker og få ned sykefraværet, mener Gunlaug Strønen, bedriftssykepleier og HMS-rådgiver i Alna HMS-senter.
– Direktoratet for arbeidstilsynet har laget en veiledning som beskriver lederopplæringen i detalj. Kravene til opplæringens innhold er gode. Problemet er at det ikke gis noen føringer med hensyn på varighet.
Kappes om å tilby korte kurs
Opplæringen for verneombud går stort sett over 40 timer, dog med noen unntak. Et tilsvarende varighetskrav finnes ikke for lederopplæringen. Ifølge Strønen er det en tendens til at det tilbys stadig kortere lederkurs.
– Enkelte aktører tilbyr nå kurs med en halv dags varighet. Jeg har faktisk sett helt ned mot to timer! For en toppleder i evig tidsnød virker dette helt sikkert fristende. Men hva kan du egentlig lære etter så kort tid, spør hun retorisk?
Kan falle i fisk
– HMS er et bred felt som dreier seg om både kunnskaper og holdninger. Det kan du neppe lære på så kort tid. Jeg frykter at myndighetene har åpnet for en pulverisering av hele opplæringen.