Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Machiavelli på morgenkvisten
Hva er egentlig en bedre start på dagen enn å fordype seg i renessansefilosofen Machiavellis lederidealer? Du vet: Det der med at det er bedre å være fryktet enn elsket?
HR-messen i Oslo Kongressenter startet med å gå tilbake til røttene for det moderne lederskapet. Økonom og filosof Kjetil Eikeset tok med seg en fullsatt sal til den fyrstelige maktkampen i Firenze på 1500-tallet.
Eikeset undersreket hvordan den misforståtte og myteomspunne tenkeren fortsatt er aktuell, i aller høyeste grad.
- Machiavellis tenkning er ingen hyllest til den sterke lederen og til makbruk, men en analyse av hvordan man bør leve, gitt at mennesket også handler ut av egeninteresse, sa Eikeset.
Makt og påvirkningMachiavelli var toppbyråkrat under fyrsten i bystaten Firenze i Italia. Han var den første som tok etikken ut av kristendommen og inn i realpolitikken. Utgangspunktet - som tenkeren i høyeste grad lærte av bitter erfaring etter å ha blitt torturert på det groveste av bystatens pavelige erobrerere - er at mennesket ikke alltid handler i tråd med sine øverste idealer.
Det gjaldt på 1500-tallet. Og det gjelder i absolutt alle organisasjoner og bedrifter i Norge i dag.
- Er det én ting fra Machiavelli vi skal ta med oss, er det dette: Makt og påvirkning er ikke knyttet til posisjon, men til relasjon. Machiavellis poeng er at vi trenger ledere som evner å lede relasjonelt, og som kan gå inn i og beherske de sosiale spillene, sa Eikeset.
Lederen må se maktspilleneMachiavelli lagde ifølge Eikeset lederverktøyene som tar høyde for at mennesket ikke bare er godt, og at noen er ute etter å bryte organisasjonen ned. For å hindre de destruktive kreftene i å ødelegge, kreves det at lederen kan bruke makt, og at "lederen er lurere enn sleipingene".
- Egeninteresse styrer oss i større grad enn vi liker å tro. Vi trenger ledere som ser maktspillene og som er i stand til å redde fellesskapet fra råtassene, sa Eikeset.
- Derfor må man, ifølge Machiavelli, åpne for at ledere også skal kunne bruke makt. Av og til må man skitne til hendene sine for å oppnå et høyere gode.
Vær grusom - og bli ferdig!Et veldig konkret eksempel som Eikeset peker på som overførbart hos Machiavelli, er understrekningen av at man må gjøre det grundig og bli fort ferdig når man først må være grusom.
Eksemplet er: Skal du nedbemanne med 300 stillinger, så ta heller alt på en gang og bli ferdig med det. Ikke ta 50 stillinger i året. Da får folk aldri anledning til å glemme og legge det bak seg.
Kjetil Eikeset foreleser på Handelsøyskolen BI, har sitt eget konsulentfirma og har vært organisasjonssjef i Coca-Cola Drikker AS.