Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
- Norske ledere uten retning
Norsk kultur og væremåte gjør det vanskelig å være en tydelig og retningsgivende leder, fastslår Pellegrino Riccardi, seniorkonsulent i Det Norske Veritas. Det viktigste kjennetegnet ved norsk mentalitet er at den er ikke-hierarkisk.
- Det er få norske ledere som viser retning, antakelig fordi de ikke tillates det i tilstrekkelig grad, sa Pellegrino Riccardi da han foredro om norsk arbeidskultur sett utenfra på HR-messen i Oslo Kongressenter.
Den norskgifte italieneren arbeider blant annet med å forklare nordmenn og norsk mentalitet for utenlandske arbeidstakere i DNV. Dem er det mange av; Veritas er trolig Norges mest internasjonale virksomhet, og mange opplever det vanskelig å forstå det typisk norske som de møter på Høvik.
- Ute er det slik at ledere får status i kraft av hvem de er. I Norge får ledere status i kraft av det de gjør, sa Riccardi.
Kongen på trikkenFor å forstå nordmenn, må man forstå bildet med kongen på trikken, mener Riccardi. Bildet er tungt ladet med symboler på det egalitære, ikke-hierarkiske Norge.
- Det fremste kjennetegn på det norske er det ikke-hierarkiske. Folk som flytter til Norge fra hierarkiske kulturer, forventer å bli fortalt av sine overordnede hva de skal gjøre. Men her fungerer det ikke slik. Den typisk norske lederstilen handler om involvering, sa Riccardi.
Flink, folkelig og feilinnrømmendeHan mener at det er vanskelig å være leder i Norge. Skal du lykkes, må du besitte en rekke egenskaper som ledere i mange andre land ikke måles etter i like stor grad.
Først og fremst må du være flink. Du må være folkelig. Du må være lyttende og åpen, men besluttsom når det trengs. Og du må kunne innrømme feil, noe som sitter langt inne i mange andre lands lederkultur.
Norsk avstandsmentalitetPellegrino Riccardi forklarte tilhørerne på HR-messen hvordan den norske "seg selv nok"-mentaliteten er med på å skape en opplevelse av avstand for den som betrakter nordmenn utenfra. Norsk historie har i stor grad handlet om å understreke at vi ikke trenger noen andre ved omtrent hver eneste korsvei.
Avstanden understrekes av stillhet og rom som preger både norsk landskap og norsk måte å forholde seg til andre mennesker.
- Utlendinger som kommer til Norge, trenger å lære at man i Norge viser respekt gjennom å gi rom, å la dem få være i fred, forklarte Riccardi.
Nordens belgiere?Danskene regnes som Nordens italienere. Pellegrino Riccardis foredrag stilte spørsmålet om hva det gjør nordmenn til. Det spørsmålet var han rett og slett ute av stand til å svare på, selv om salen foreslo både russere og franskmenn. Ingen av dem passer, blant annet på grunn av forholdet til autoriteter.
Kanskje er vi Nordens belgiere?
Derimot hadde Riccardi ingen problemer med å plassere våre øvrige naboer: Svenskene er Nordens tyskere. Mens finnene er Nordens japanere.