Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Helsearbeidere på akkord med seg selv
Mange ansatte i sykehussektoren opplever at de går på akkord med seg selv og egne verdier, noe som øker risikoen for andre psykiske helseproblemer. Dette er et stort arbeidsmiljøproblem som ikke er tatt tilstrekkelig på alvor, mener forsker.
Krenkelse av ens egen integritet er en viktig psykososial arbeidsmiljøutfordring i offentlig sektor, ikke minst på sykehusene, skriver Dette handler om at ansatte ikke har anledning til å gjøre en så god jobb som de ønsker.
Les også: Sykehusene er raske, men ikke friske
- Svært mange opplever at de går på akkord med sine egne faglige og profesjonelle verdier, og denne følelsen er ofte så sterk at det går ut over den enkeltes integritet. Det vil si at man må sette elementære verdier til side i arbeidet, sier Ole Jacob Thomassen til Forskning.no.
" Flere helseplagerThomassen er seniorinspektør i Arbeidstilsynet og doktorgradsstipendiat ved Høgskolen i Vestfold, med arbeidsmiljøet i offentlig sektor som tema.
Han bygger forskningen sin på Arbeidsforskningsinstituttets undersøkelse av arbeidsmiljøet i norske sykehus og egne studier av psykososialt arbeidsmiljø.
Thomassen finner at de som svarer ja på at de føler de går på akkord, også lider av andre psykiske helsebelastninger som hodepine, tretthet, søvnproblemer, angst, depresjon og så videre.
Tidspress og ressursmangelTidspresset er den store synderen, mener Thomassen. Stadig mer skal gjøres for de samme - eller færre - ressurser. Situasjonene kommer hvor man tvinges til å levere halvgodt arbeid. Det er vanskelig å sette til side grunnleggende omsorg for et sykt menneske fordi det ikke finnes ressurser.
- For arbeidstakere som arbeider med mennesker, som sykepleiere, kan dette oppleves som alvorlig. Får man ikke gjort jobben sin skikkelig, kan det føre til at pasienter ikke får den pleie og omsorg de har krav på, sier Thomassen til forskningsnettstedet.
Undervurdert arbeidsmiljøproblemOle Jacob Thomassen mener det er nødvendig med mer kartlegging og større innsats i forhold til det psykososiale arbeidsmiljøet.
- Det er minst like viktig å ta tak i de psykososiale forholdene som de fysiske. Men dette gjøres i liten grad, fastslår Thomassen, ifølge forskning.no.
Les også: HMS har lav status hos sykehusledere
- Ledere og verneombud må ha minst like mye kunnskap om stress som om farlige kjemikalier, vel så mye kunnskap om håndtering av konflikter som montering av stillaser, slår han fast.
"