LO: Minstelønn rammer lavlønnsbransjer
Ideen om en lovfestet, nasjonal minstelønn som tiltak mot sosial dumping blir blankt avvist fra LO.
Les også: - La gjestearbeidere få konkurrere på pris
Les også: - En sak for partene i arbeidslivet
- De land som har innført et slikt system, har gjort det som et fattigdomsbekjempende og sosialt tiltak. I Norge har vi helt andre standarder for sosial støtte fra det offentlige, for eksempel bostøtte, sosialhjelp og ledighetstrygd, påpeker Mie Opjordsmoen, seniorrådgiver i LOs forhandlingsavdeling overfor Ledernett.
- Selv om satsene her legges betydelig høyere enn for eksempel i USA og resten av Europa, vil de ligge langt under minstelønnssatsene i tariffavtalene, også innen lavlønnsbransjer, mener hun.
Frykter lønnsnedgang
Opjordsmoen frykter at nasjonale minstelønnssatser blir brukt på uorganiserte bedrifter, slik at en rekke arbeidstakere vil gå betydelig ned i lønn.
Hun legger til at det for LO er et viktig prinsipp at partene i arbeidslivet har styring med lønnsfastsettelsen og ikke politikerne. En nasjonal minstelønn vil endre dette systemet, noe LO ikke ønsker.
Utnytte billig arbeidskraft
Den som utnytter tilgangen på billig arbeidskraft for å øke egen fortjeneste, gjør seg skyldig i sosial dumping, mener LO. Utnyttelsen handler om å tilby lønns- og arbeidsvilkår som er dårligere enn gjeldende tariffavtale, regulativ eller som ellers er normalt for vedkommende sted og yrke.
Allmenngjøring av tariffavtaler
For LO er allmenngjøring av tariffavtaler det viktigste tiltaket for å motvirke sosial dumping. Dette er satt i verk en rekke steder.
- Men sosial dumping er et så sammensatt problem at det ikke kan løses ved hjelp av ett virkemiddel, understreker Mie Opjordsmoen,
LO støtter alle tiltakene i regjeringens handlingsplan mot sosial dumping, men arbeider i tillegg for å få gjennomslag for enda flere virkemidler.
"