Psykopatene lurer oss
Vi mangler kunnskap og gode metoder for å avsløre psykopatene i rekrutteringsprosessen, mener psykolog Lisbeth F. Brudal. I den nye utgaven av Personal og Ledelse gir hun råd om hvordan vi unngår å bli ofre for denne mennesketypen på jobben.
- Det krever kunnskap å avsløre en psykopat. Men dessverre mangler denne kunnskapen både hos dem som rekrutterer og hos dem som utfører psykologiske tester på kandidater, sier Lisbeth F. Brudal til Personal og Ledelse.
Hun er aktuell med boken "Psykopat? - historier fra virkeligheten", som i en popularisert form tar for seg de ikke-kriminelle psykopatene og mennesker med psykopatiske trekk.
Mangler empati og selvrefleksjon
Psykopatene mangler blant annet evnen til empati og til selvrefleksjon. Oppførselen er preget av selvopptatthet. De er manipulerende, omskiftelige og tyranniske. Mange har stor evne til å snakke andre etter munnen og tilpasse oppførselen sin til omgivelsene. Derfor blir de også så vanskelige å avsløre - før det er for sent.
Brudal mener at testverktøy som skal fange opp mennesker med psykopatiske trekk, må ta utgangspunkt i den manglende selvrefleksjonen.
- Selvrefleksjon krever evnen til å gå i seg selv. Og det er nettopp det psykopatene ikke kan. Det er like umulig for dem å forstå sine egne følelser som det er å forstå andres, sier Brudal til Personal og Ledelse.
Tenk sikkerhet ved ansettelser
Grundige ansettelsesprosesser handler om mer enn å avdekke mennesker med psykopatiske trekk. I Personal og Ledelse nummer 1 kan du også lese om hvordan du ivaretar sikkerhetsaspektet i HR-arbeidet.
For vet du egentlig hvem du ansetter - og som du betror nøkler og passord til? Har dere rutiner for å sjekke bakgrunnen til kandidater, og at opplysningene søkerne gir om seg selv virkelig stemmer?
- Dersom du driver en virksomhet hvor du har behov for en stor grad av fysisk sikring, bør du også ha en tilsvarende sikring i rekrutteringsprosessene, sier seniorrådgiver i Næringslivets Sikkerhetsråd, Arne Røed Simonsen, til Personal og Ledelse.
Jobber for selvrespekt
I Personal og Ledelse nr. 1 kan du også lese om arbeidslivet fra en helt annen vinkel. Arbeidslaget til Kirkens Bymisjon i Lillestrøm har som mål å gi lønnet arbeid til mennesker som faller utenfor det ordinære arbeidsmarkedet.
Her teller selvrespekt, positive tilbakemeldinger og godt arbeidsmiljø like mye som lønn. Altså ikke helt ulikt arbeidslivet for øvrig.
Personal og Ledelse nr. 1 2008 er på vei til abonnentene nå. Klikk her for å abonnere på Personal og Ledelse.
"