Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Vikarer har høyest utdanning
Vikarer i bemanningsselskapene har langt høyere utdanning enn resten av befolkningen, viser en rapport fra Arbeidsdepartementet.
Hele 16 prosent av de som jobber som vikarer har høyere utdanning (Ill.foto: Karine H. Henriksen)
Mens seks prosent av befolkningen har utdanning på universitets- eller høyskolenivå utover fire år, har hele 16 prosent av de som jobber som vikarer høy utdanning. Det kommer fram av rapporten som konsulentselskapet Econ har utarbeidet for departementet.
Bemanningsselskapet Adecco er er ikke overrasket over den store forskjellen.
– Vi vet at kompetansenivået er høyt blant våre vikarer. Men det er interessant at de som gruppe skiller seg såpass mye fra befolkningen for øvrig. Det er første gang vi har sett så klare tall på dette, sier konsernsjef Anders Øwre-Johnsen i Adecco.
Bare tre prosent av vikarene har grunnskole som høyeste utdanning, mot 31 prosent i befolkningen som helhet.
100 000 vikarer
Antall vikarer har økt mye de siste årene, og i 2008 var nærmere 100 000 personer tilknyttet bemanningsbransjen, går det fram av rapporten.
– Tallet omfatter absolutt alle som har vært innom bemanningsbransjen, alt fra de som bare har hatt et enkelt tredagers vikariat til de som har full sysselsetting gjennom hele året. Til enhver tid er det omlag 20 000 mennesker som jobber gjennom bemanningsselskapene, sier Øwre-Johnsen.
Unge mennesker
Halvparten av vikarene er under 30 år.
– Mange av de som jobber for oss er studenter som arbeider ved siden av studiene. Men det forklarer på langt nær hele forskjellen i utdanningsnivå. Også vikarer som ikke er studenter, har høyere utdanning enn resten av arbeidsstyrken.
Årsaken er at svært mange vikarer jobber i bransjer som krever høy kompetanse.
– Vi skaffer vikarer til mange bransjer som krever høy utdanning, for eksempel finans, IT, helsevesenet, skolen og oljesektoren. Jo vanskeligere det er å finne folk med riktig kompetanse, desto viktigere blir bemanningsbransjen.
Mange fordommer
Vikarer med høy yrkesrettet utdanning går ofte rett inn i jobber som er direkte relevant for utdanningen deres. De med lange og litt mer generelle utdannelser, må gjerne gå noen omveier.
– Vi hjelper til med karriereveiledning og sluser dem inn i jobber som gjør at de gradvis bygger opp yrkeskompetansen sin. Dette øker mulighetene for en fremtidig drømmejobb, sier Øwre-Johnsen i Adecco.
Bransjeorganisasjonen NHO Service mener rapporten fra Arbeidsdepartementet kan bidra til å fjerne fordommer mot de som jobber som vikarer.
– Mange som ikke kjenner bransjen tror gjerne at de fleste vikarer har liten utdanning. Det er helt feil. Vikarer er velutdannede og ressurssterke mennesker, sier fagsjef Even Hagelien i NHO Service.
(NW)
Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.
"