6 av 10 ledere har ingen tro på sosiale medier
I en global undersøkelse sier 6 av 10 norske ledere at sosiale medier som Facebook er uten nytte for virksomheten. Mindretallet derimot tror det vil styrke merkevaren og forbedre rekrutteringen.
Ill.foto: Colourbox.
Bemanningsselskapet Manpower har spurt 34.000 toppledere i 34 land, inkludert 750 fra Norge, om deres forhold til sosiale medier. Sosiale medier kan defineres som en internettbasert kanal hvor nytten oppstår ved interaksjon mellom brukerne. Eksempler på sosiale medier er Twitter og Facebook.
Liten nytte for arbeidsgiverne
Undersøkelsen bærer preg av at topplederne mener at sosiale medier er noe som foreløpig ikke angår arbeidsgivere:
11 prosent av norske ledere og 20 prosent av lederne globalt har laget retningslinjer for bruk av sosiale medier på arbeidsplassen.
Av de virksomheter som har retningslinjer oppgis forebygging av produktivitetstap som den viktigste effekten av retningslinjene.
Ubevisste ledere
4 av 10 norske ledere og 6 av 10 globalt mener at sosiale medier i fremtiden kan være positivt for virksomheten.
Maalfrid Brath i Manpower.
- Hovedkonklusjonen er at lederne er ubevisste både mulighetene og farene ved sosiale medier. Jeg velger å tro at dette dreier seg om at sosiale medier fortsatt er et nytt fenomen, til tross for at mange av oss er erfarne brukere både i jobb og privat sammenheng, sier konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower Norge.
- Spørsmålet er egentlig ikke om Facebook og Twitter enten er tidstyv eller forretningsmulighet. De kan godt være begge deler, og arbeidsgiverne trenger et bevisst forhold til hvordan sosiale medier bør og ikke bør brukes. Dette er et nytt medielandskap hvor man må sette grenser, utforske mulighetene, forebygge farene og høste gevinstene, sier Brath.
Merkevarebygging og rekruttering
Noen bedrifter går foran. Lederne ble bedt om å velge to av åtte alternativer til hvordan sosiale medier i fremtiden best kan bidra til å styrke virksomheten. Det er flest som velger merkevarebygging (21 prosent), rekruttering (14 prosent) og samarbeid og kommunikasjon på arbeidsplassen (11 prosent).
- Norske ledere svarer i stor grad som ledere i resten av verden, men det er en klart lavere andel her i landet som ser muligheter for at sosiale medier kan styrke virksomheten.
- Samtidig som jeg tror at flere vil se flere muligheter etter hvert som tiden går, tror jeg også at flere vil se farene: I dag er det svært få som har opplevd at virksomhetens omdømme er blitt negativt påvirket av ansattes bruk av sosiale medier, sier Brath.
Fremtidsperspektiv
Blant norske ledere er det innenfor offentlig sektor at man har sterkest tro på at sosiale medier i framtiden kan gagne virksomheten: 48 prosent tror på dette her, mot 41 prosent for alle bransjer.
Ledere i Nord-Norge og Stor-Oslo har størst tro på gevinster ved bruk av sosiale medier: Her tror henholdsvis 54 og 52 prosent at sosiale medier vil kunne styrke virksomheten. Lavest andel er det på Østlandet utenfor Oslo og Akershus, hvor 27 prosent tror på gevinster.
Mens ledere i offentlig sektor tror på størst gevinst av sosiale medier innenfor merkevarebygging, er det innenfor rekruttering at ledere i nord er mest optimistiske. I tillegg til merkevarebygging er lederne i Stor-Oslo også positive til sosiale mediers potensial for kommunikasjon og samarbeid internt i virksomheten.
Det er også innenfor offentlig sektor og i Nord-Norge at flest arbeidsgivere har formelle retningslinjer for bruk av sosiale medier på jobben: Henholdsvis 15 og 16 prosent har slike retningslinjer, mot 11 prosent for hele landet og alle bransjer.
Hold deg oppdatert med vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken.
"