Mannlige ledere svindler mest
Økonomisk kriminalitet og bedrageri er en utfordring for mange bedrifter. Blant verstingene som svindler mest finner vi menn i alderen mellom 36 til 45 år.
Per Sundbye i KPMG.
KPMG har gjennomgått 348 svindelsaker fra 69 forskjellige land over en periode to år. Tallene viser at økonomisk kriminalitet i hovedsak utføres av menn i alderen mellom 36 til 45 år.
– I 87 prosent av tilfellene er det menn som står bak. Det har både sammenheng med en generell forskjell i risikoholdning mellom menn og kvinner og underrepresentasjon av kvinner i topplederstillinger. Konsekvensen av det siste er at de har færre muligheter til å begå svindel, for i mer enn en tredjedel av sakene jobbet de som toppleder eller mellomleder, sier leder for granskningsgruppen i KPMG, Per Sundbye, i en pressemelding.
Finans- og toppledere overrepresentert
Ledere i økonomi- og finansavdelingene og administrerende direktører står for mer enn halvparten av de avdekkede svindlene.
– Det er i disse posisjonene det er størst mulighet for å gjennomføre aktiviteter som i etterkant blir klassifisert som svindel. De har større formelle fullmakter som gjør at større beløp kan stå på spill, sier Sundbye.
Han mener det kan være flere årsaker til svindlingen, men presiserer at mange gjør det i et forsøk på å redde selskapet.
– Vi har ledere som forsøker å skjule dårlig arbeid og tap, og vi har ledere som gjør det ut fra egen vinning. Det er viktig å huske at mange bedragere ikke gjør dette for egen direkte vinning, men i et håp om å redde selskapet, sier han.
Lang fartstid
Undersøkelsen viser også at svindlerne ofte har jobbet i selskapene over lengre tid før de ble oppdaget.
– I 2011 viser analysen en økning i avdekning av svindel blant ansatte som har vært der lenger. Undersøkelsen avslører at 60 prosent av svindlerne hadde jobbet i selskapet i mer enn fem år før svindelen ble oppdaget, mens 33 prosent av svindlerne jobbet der i mer enn ti år, sier Per Sundbye.