Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Slik får du ansatte til å trives
Friskfaktorer er det som får mennesker til å trives og ha det bra, så vel hjemme som på jobben. Ved å innføre, bevare og utvikle det friske, kan vi stimulere trivsel, utvikling og prestasjoner melder HMSmagasinet.no.
(Ill.foto: Colourbox)
Å arbeide aktivt med arbeidsmiljøet handler for det meste om å forebygge uhelse og ulykker i det fysiske og det psykososiale arbeidsmiljøet, skriver prevent.se.
En mer offensiv tilnærmingsmåte er å arbeide helsefremmende med de faktorer som kan fremme helse og styrke individ, arbeidsgruppe og bedrift. Forebyggende og helsefremmende arbeid utfyller hverandre.
Frisk- og risikofaktorer
Det som kjennetegner de beste tiltakene i arbeidsmiljøarbeidet, er ofte at de dekker både friskfaktorer og risikofaktorer. Friskfaktorer kan defineres somdet som forekommer i den enkeltes arbeids- og/eller totale livsmiljø og livsstil og gir denne forutsetninger for å fungere optimalt, utvikle seg og ha bra i arbeidslivet.
Se hele mennesket
Begrepet friskfaktorer inneholder ikke bare noe som har med arbeidsmiljøet å gjøre. Det handler om å se hele mennesket – helsen lar seg ikke dele opp i et arbeidsliv og en fritid uavhengige av hverandre. Like mye som friskfaktorer i arbeidet påvirker vår fritid, påvirker friskfaktorer i privatlivet hvordan vi har det på jobben. Friskfaktorene varierer også i løpet av livets ulike faser.
Friskfaktorer er ikke det samme som egentrening. Dette kan være en viktig friskfaktor for mange, men langt ifra for alle.
Friskfaktorer på individnivå:
* Variasjon og utvikling i arbeidet.
* Eget ansvar.
* Yrkesstolthet.
* Meningsfullt arbeid.
Friskfaktorer på gruppenivå:
* Fellesskap.
* Direkte kommunikasjon.
* Humor.
* Ærlighet.
* Tillit.
Friskfaktorer i bedriften:
* Korte beslutningsveier.
* Nærværende leder.
* Tilbakemeldinger.
* Tydelige retningslinjer.
* Lydhørhet.
Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev som blir sendt ut en gang i uken. Har du leder- eller personalansvar? Bestill et abonnement på Personal og Ledelse i dag!