Vil trimme hvis legen anbefaler det
Halvparten av oss sier at vi vil bli mer fysisk aktive hvis rådet kommer fra legen. – Legene bør anbefale trim oftere, mener Friluftslivets Fellesorganisasjon.
52 prosent sier legens råd spiller en viktig rolle for at de skal bli mer fysisk aktive, viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Friluftslivets Fellesorganisasjon (FRIFO).
– Dette viser at legen er en kjempeviktig budbringer til bedre folkehelse, men vi tror de kan bli flinkere til å anbefale fysisk aktivitet til sine pasienter. Det kan være vanskelig å komme i gang med trim, men folk hører tydeligvis på legen sin, sier generalsekretær Lasse Heimdal i FRIFO.
Legens påvirkningskraft øker med alderen. Mens 44 prosent i aldersgruppen 18-24 år sier legens anbefaling er viktig, mener 61 prosent av de over 60 år det samme.
– Det er ofte lite som skal til. For et inaktivt menneske er det kun en halvtimes aktivitet om dagen som skal til for å få generell helseeffekt, som å gå en tur man blir litt svett av, sier Heimdal.
Konkrete tips
Legeforeningen har ikke undersøkt i hvilken grad norske leger gir råd om trim.
– I mange tilfeller er det mulig å gi spesifikke råd om hva slags trening som hjelper, hvor mye, hvor ofte og hvor hardt. Etter hvert har vi fått store og kontrollerte studier av effekten av ulike former trening på ulike sykdomstilstander, sier Roald Bahr, professor i idrettsmedisin ved Norges Idrettshøgskole og redaktør for Aktivitetshåndboken.
Aktivitetshåndboken beskriver hvilke typer aktivitet og hvilke doser som anbefales ved i alt 33 ulike diagnoser og tilstander, somatiske og psykiatriske. Rådene er konkrete og beskriver for eksempel sykling og stavgang som ideelle i behandling av slitasjegikt i ledd, artrose. Ulike ballspill er hemmende for utviklingen av benskjørhet.
Forskningsresultater er også detaljerte. ’’Effekten kommer 5–15 minutter etter at treningen er avsluttet og varer gjennomsnittlig i 2–4 timer’’ heter det i omtalen av fysisk aktivitet som metode for å redusere høyt angstnivå. ’’Kvinner som mosjonerte tre ganger i uken, hadde færre hetetokter’’ om overgangsalder.
– Tidligere generasjoner fikk den fysiske aktiviteten gjennom hverdagens krav. Det er først i senere år at fysisk aktivitet er blitt en mangelvare, med mangelsykdommer som overvekt og diabetes som resultat, sier Bahr.