Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Nattarbeid øker sultfølelsen
Hold deg unna buffetfrokoster og koldtbord dersom du jobber nattevakter, og ikke avslutt måltidet med kjeks og kaker.
Ill.foto: Colourbox.
Når du er trøtt, er det risikosport å ha fri tilgang til så mye mat du vil. Da spiser du mer, og også mer av den mest smakfulle - og dessverre ofte også mest usunne - maten, skriver forskning.no.
Men hvor mye mer spiser du? Og hva spiser du egentlig mer av? Dette prøvde forskere ved Uppsala universitet i Sverige å finne svar på.
Deltakerne i et eksperiment fikk enten en god natts søvn eller ble holdt våkne hele natta. Deretter ble de spurt om hvor sultne de var, og hvor mye mat de ville spist om de kunne velge fritt.
Sulten etter søvnløs natt
Resultatene viser at deltakerne faktisk velger større porsjoner etter en søvnløs natt. Effekten var aller størst for de matvarene de selv syntes var best – og for de søvnløse gikk snacks ned på høykant, selv etter en god frokost.
Folk spiser med andre ord mer når de har sovet lite, i tillegg vil mange også spise mer om det står ubegrenset med mat foran dem.
De søvnløse hadde også mer av hormonetghrelini blodet – et hormon som øker appetitten, og de beskrev seg selv som mer sultne enn de uthvilte deltakerne.
Viktig for nattarbeidere
Jobber du nattskift og forsøker å slanke deg, bør dette være til ettertanke. Ikke lag for mye mat etter skiftet, for det kan hende du ender opp med å spise alt uansett. Og ikke ha sjokolade og kjeks liggende i skapet når du kommer hjem.
"