Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Fleksible ansatte jobber mer for samme lønn
Økt fleksibilitet i arbeidet gjør at medarbeidere i kunnskapsbaserte yrker stadig jobber mer, også når de har fri. Det kommer frem i en ny studie ved Stockholms Universitet.
(Ill.foto: Colourbox)
Selv om mange kan jobbe hjemmefra, viser studien at de fleste reiser inn på jobb, fremfor å jobbe hjemme. Det skyldes blant annet sterke sosiale relasjoner og forventninger. Det konkluderer Kristina Trygg ved Kulturgeografisk Institutt, Stockholms Universitet.
Sosial kontakt
Ifølge studien er mulighet for sparring med kolleger, samvær og frykten for å gå glipp av viktig informasjon blant de viktigste årsakene til at man møter opp på jobben, selv om man har mulighet til å jobbe hjemme.
Samme lønn
Etter endt arbeidsdag fortsetter mange å sjekke jobbmail, blant annet fordi man ved hjelp av nye teknologiske hjelpemidler er «online» hele tiden. Dette skjer mer eller mindre automatisk.
Den ekstra arbeidstiden oppfattes ikke som reell arbeidstid. Det betyr at grensen mellom jobb og privatliv blir stadig mer utydelig. Dermed overgår disse medarbeiderne det daglige antall timer de får betalt for å jobbe.
Høye forventninger
Når kunnskapsmedarbeiderne sjekker jobbmail på fritiden, gjøres det fordi det oppleves som nødvendig.
Forskeren sier det er forventninger fra kolleger, ledere og kunder om å være tilgjengelige etter endt arbeidsdag, som gjør at de sjekker og svarer på henvendelser. Det handler både om en opplevd forventning og en reell forventning.
Mangler en tydelig arbeidstidspolitikk
Trygg peker på at en av årsakene til at grensene flyter ut mellom jobb og privatliv, skyldes at virksomhetene mangler en tydelig politikk for arbeidstider.
Dessuten betrakter mange medarbeidere sitt arbeid som en interesse, noe som gjør at de har behov for å ha kontroll på hva som skjer, selv når de ikke er på jobb.
Studien er gjennomført blant kunnskapsmedarbeidere i Stockholm innen ledelse, HR, PR og kommunikasjon, IT, og forskning og forvaltning.
"