Betaler svart for julevasken
Det blir ikke riktig jul før julevasken er tatt, men stadig flere av oss betaler andre for å gjøre vaskejobben. Minst halvparten betaler svart. Det vil myndighetene ha slutt på.
Ill.foto: Colourbox
Over 250 000 nordmenn får hjelp til julevasken av en vaskehjelp. Minst halvparten betaler svart, melder Arbeidstilsynet. På tilsynets nettsider advarer direktør Ingrid Finboe Svendsen mot denne praksisen.
– Altfor få tenker på at de frarøver renholdere grunnleggende rettigheter i arbeidslivet når de legger hundrelappen på kjøkkenbenken, sier hun.
– Forestill deg at du aldri vet hvor lang arbeidsdagen skal bli, eller hvorvidt du har en jobb neste uke eller måned. Mange renholderes arbeidsforhold er under enhver kritikk.
Vaskehjelper som blir betalt svart får verken den minstelønnen de ville hatt krav på som ansatt i en renholdsbedrift, eller ferien eller feriepengene de har krav på. De har ikke rett på sykepenger, og kan gå glipp av permisjon i forbindelse med fødsel eller syke barn.
En Fafo-rapport fra 2011 viser at polske renholdere som jobbet privat hadde en gjennomsnittlig timelønn på 118 kroner timen - langt under minstelønnen som da var på 156 kroner (nå 164,02 kroner). Bare 20 prosent hadde skriftlig kontrakt.
Hvis renholderen bærer et renholdskort fra Arbeidstilsynet synlig, betyr det at personen er ansatt i en godkjent renholdsbedrift.
Renvasket.no Nå har myndighetene, arbeidsgiver – og arbeidstakerorganisasjoner gått sammen om å få slutt på denne praksisen. De jobber for at flere skal benytte lovlig vaskehjelp fra godkjente renholdsbedrifter i jula. Kampanjen «renvasket.no» er et av flere tiltak for å bekjempe de useriøse delene av renholdsbransjen. Hjemmesiden for kampanjen, Renvasket.no, finner du her. Der kan du lese hvordan du går fram for å kjøpe godkjente renholdstjenester.
"