Pc-arbeid ute

Slipper å sjekke jobbmail i ferien

Sju av ti sjefer gir ansatte helt fri fra jobbmailen i ferien, viser ny undersøkelse.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox)

Av de som har jobbmail sier 68 prosent at sjefen ikke forventer tilgjengelighet på e-post i ferien. 26 prosent forventes å sjekke jobbmailen av og til, mens seks prosent må være på hele tiden.

Det viser en spørreundersøkelse YouGov har gjort for Telenor.

– Det er bra at de fleste sjefer lar ansatte få helt fri i ferien. En grei tommelfingerregel er å ringe eller sende SMS hvis man virkelig trenger kontakt, og begrense mailingen til et minimum, sier Marina Lønning som leder Telenors bedriftsdivisjon i Norge.

Smidig ferieavvikling

Lønning tror mobilen og smarte kommunikasjonstjenester har gjort nordmenn mer vant til å være tilgjengelige.

– De aller fleste bedrifter i Norge er små eller mellomstore. Mange har ikke ferievikarer eller tilstrekkelig bemanning gjennom sommermånedene. Moderne kommunikasjonsløsninger, som mobilt sentralbord, gir firmaet mulighet til å ta ferie med hvilepuls. Man kan enkelt håndtere saker som måtte oppstå eller ta en videokonferanse uten å reise på kontoret, sier Lønning.

Norge har 378 000 bedrifter med under 20 ansatte og 444 000 med under 50 ansatte.

Det oppfattes ikke nødvendigvis som en uting lenger å sjekke jobbens e-post i løpet av ferien, tror hun.

– Ansatte i norske bedrifter surfer for 1 GB i måneden hver. Vi jobber fra pc, nettbrett og mobil avhengig av hvor vi her og hvilke oppgaver som skal gjøres. Flere og flere tar med seg den fleksibiliteten og bruksmønsteret på ferie, sier Lønning.

Tekstmeldinger og samtaler topper fremdeles mobilvanene til nordmenn på utenlandsferie, men hele 40 prosent sjekker e-posten sin og 36 prosent surfer på tjenester som Facebook, Twitter og Instagram.

Bedre kontroll

Nordmenn drar til utlandet i hopetall. Vi foretok 7,59 millioner feriereiser og 1,69 millioner yrkesreiser utenlands i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Det kan bli kostbart hvis sjefen forventer tilgjengelighet uten samtidig å ha presisert at e-posten ikke skal sjekkes mens du for eksempel venter på flyavgang i Bankok uten å være utstyrt med datapakke beregnet på surfing i utlandet.

– Hvis du ikke er utstyrt med surfepakke, kobler telefonen seg mot det lokale nettet til standard løpende priser, sier Marina Lønning i Telenor.

Surfepakker for utlandsturen både bestilles og aktiveres ved hjelp av tekstmelding. Du får tekstmelding når databruken passerer 80 prosent av beløpsgrensen. Passerer du beløpsgrensen, vil muligheten for å benytte datatrafikk stoppe, og det kommer en tekstmelding om at beløpsgrensen er nådd.

(NW)

Powered by Labrador CMS