Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Frigitte fanger har høyere risiko for selvmord
Personer som har vært i fengsel har 18 ganger høyere risiko for å gjøre selvmord enn normalbefolkningen. Risikoen er størst de første månedene etter løslatelsen.
Ill.foto: Colourbox
Svenske forskere ved Karolinska Institutet har studert hva som skjer med fanger etter løslatelsen. I studien inngår 27.000 personer som har blitt løslatt fra svenske fengsler i i perioden fra 2005 til 2009. Ved utgangen av 2009 hadde 920 av de løslatte fangene avgått med døden. Av dem hadde 14 prosent tatt sitt eget liv. Det var størst risiko for selvmord de første fire ukene etter løslatelsen.
Tidligere rusmisbruk, visse psykiatriske diagnoser og fødselsland påvirket sannynsligheten for selvmord. To ting var i så måte overraskende. For det første var diagnosen depresjon mindre vanlig blant de som tok selvmord enn i resten av befolkningen. For det andre økte sannsynligheten for å gjøre selvmord for de som var født i Sverige. Det var ingen forskjeller med hensyn til kjønn og alder.
Forskningen kan være nyttig for de som jobber med oppfølging av tidligere fanger i perioden etter løslatelsen.