Tar du gode beslutninger?
Psykolog og offiser Nils Tore Meland mener at de fleste av oss tar avgjørelser på feil grunnlag. Vi er evolusjonsmessig programmert til å ta raske avgjørelser, men et moderne liv setter ofte andre krav til oss enn et møte med et rovdyr i villmarka.
Minst halvparten av de viktige beslutningene våre slår feil. Vi velger for raskt eller for tilfeldig. Vi baserer oss på for mye, for lite eller gal informasjon. Vi vegrer oss og venter. Eller vi lar være. Flere tiår med forskning har vist at det finnes mange feller i tankeprosessene våre som hindrer gode beslutninger. Flere uten at vi merker dem – før det er for sent.
-Vi bruker for lite tid i startgropa. Og lar førsteinntrykket få bestemme for ofte. Isteden bør vi bruke litt ekstra tid på å forstå hva problemet eller muligheten faktisk er. Vi burde skifte hatter (skift perspektiv) – og se situasjonen, problemet eller muligheten med flere øyne. Ulike perspektiver gjør deg oppmerksom på ulike løsninger. En økonom ser andre løsninger enn en advokat. Og bestemoren din ville kanskje se andre løsninger enn deg, sier Meland i en melding.
I boken «En god beslutning» gir han oss syv praktiske grep for å ta bedre valg. Det viser seg at de som tar seg litt ekstra tid til å tenke seg om i begynnelsen av en beslutningsprosess, tar raskere og langt bedre valg over tid. Du får altså igjen tiden du bruker, og vel så det.
-Det finnes ingen garantier her i livet, men det er tross alt valgene vi tar som i stor grad avgjør om livet blir godt. Derfor tror jeg vi bør bruke litt ekstra tid på de aller viktigste beslutningene – slik at de overlever møtet med realitetene, sier Meland.
Om forfatteren:
Nils Tore Meland har gått Krigsskolen og er spesialist i arbeids- og organisasjonspsykologi. Han har bred erfaring som leder og lederutvikler, og som rådgiver innen lederskaps- og organisasjonsutvikling.