Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
1048 personer ble anmeldt for trygdesvindel i 2017
NAV har anmeldt trygdesvindel for til sammen 187 millioner kroner i 2017. Flest anmeldelser gjelder dagpenger og arbeidsavklaringspenger (AAP).
Nesten 90 prosent av sakene etterforskes av politiet. De fleste som har svindlet NAV, kan vente seg en straffereaksjon. I løpet av de siste fem årene har andelen henlagte saker hos politiet blitt halvert, og er nå under 12 prosent. Bare to prosent av sakene som behandles i domstolene ender med frifinnelse.
– Trygdesvindel er alvorlig kriminalitet og bryter ned tilliten til velferdsordningene. Vi er derfor svært fornøyd med politiets arbeid i våre saker, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.
Tverretatlig samarbeid
NAV samarbeider tett med andre etater for å avdekke organisert økonomisk kriminalitet.
Tverretatlig samarbeid i de samlokaliserte enhetene mot arbeidslivskriminalitet, og i andre saker med systematisk eller organisert svindel, er helt avgjørende for å avdekke denne typen virksomhet.
I 2017 har NAV anmeldt 67 personer for trygdesvindel knyttet til arbeidslivskriminalitet. I tillegg ble 14 personer anmeldt for medvirkning til denne svindelen.
Den største saken er i Akershus på 5,9 millioner kroner. Saken gjelder en arbeidsgiver som har bidratt til at mange personer med fiktive arbeidsforhold har fått utbetalt dagpenger, foreldrepenger og sykepenger.
Dagpenger og AAP på topp
964 personer er anmeldt for å ha svindlet med dagpenger og AAP.
Begge ytelsene skal være inntektssikring når man er utenfor arbeidslivet i en periode. De fleste er anmeldt fordi de har arbeidet og mottatt lønn som er uforenlig med ytelsen.
– Velferdssystemet er et sikkerhetsnett for de som kommer i en vanskelig livssituasjon. Derfor er det alvorlig når noen misbruker ordningene ved å unnlate å melde fra om at de er i arbeid, samtidig som de mottar ytelser fra NAV, sier Sigrun Vågeng.
(Pressemelding)
Har du leder eller HR-ansvar? Hold deg faglig oppdatert med Personal og Ledelse
- Last ned enkeltsider eller utgaver av bladet