Ola og Kari trives på jobben
Bare 10 prosent av norske arbeidstakere føler et sterkt behov for å gjøre noe helt annet enn det de arbeider med i dag. Ikke i noe annet europeisk land er behovet for å skifte kurs på karrieren så lite som her hjemme.
Ill.foto: Colourbox.
41 prosent av norske arbeidstakere sier de med glede vil jobbe to år lenger enn offisiell pensjonsalder om de fikk tilbud om det. 45 prosent svarer ja til to ekstraomganger i arbeidslivet, dersom de hadde blitt tilbudt fem prosent mer i lønn.
- Norske arbeidstagere er kanskje ikke like lystne på å vie livet sitt til båtpuss, kantklipping og turer i skog og mark, som mange ofte liker å gi inntrykk av. Når nesten halvparten av arbeidsstyrken sier de ønsker å jobbe to år over offisiell pensjonsalder, vitner det om at det finnes mange motiverte arbeidstakere på norske arbeidsplasser, sier Camilla Grana, daglig leder i Ranstad.
Undersøkelsen omfatter 43 land over hele verden, og tar utgangspunkt i landenes respektive pensjonsalder.
Norske arbeidstakere plasserer seg omtrent midt i feltet, både på topplisten over de som ubetinget vil jobbe to år ekstra, og de som trenger 5 prosent mer i lønn for å ta to nye år på kontoret. De mest arbeidslystne arbeidstakerne finnes i Tyrkia, Polen og Storbritannia, mens de ”lateste” finnes i Ungarn, Luxemburg og Tsjekkia.
-Norge har i utgangspunktet en høyere pensjonsalder enn de fleste andre land, og det understreker ytterligere våre eldres genuine arbeidslyst og ønske om å bidra. Vi er rett og slett gladere i jobben vår enn kolleger i andre land, sier Grana.
I Skandinavia utmerker Danmark seg positivt. 47 prosent av danskene har lyst på to bonusår i arbeidslivet. I Sverige vil kun 38 prosent ta to nye år om de fikk tilbud om det.
Vil jobbe to år over pensjonsalder På topp i Europa
Tyrkia, 63 prosent Polen, 62 prosent UK, 54 prosentSlovakia, 49 prosentDanmark, 47 prosent Norge, 41 prosent
Vil jobbe to år over pensjonsalderPå bunnen i Europe
Ungarn, 18 prosentLuxemburg, 19 prosentTsjekkia, 25 prosentTyskland, 28 prosentBelgia, Nederland 32 prosent Norge, 41 prosent
(NTB)