Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Døråpner til vekst
Har Norge blitt for lite for din bedrift? Går du med planer om å etablere deg i et annet land, er Storbritannia et godt, tradisjonelt valg. Kontakt ambassaden for råd.
Ambassadene kan bistå med mye mer enn å være kontaktpersoner dersom du har trenger bistand. Oppgavene er mangfoldige for oss som jobber her, og stilen er slett ikke så formell som enkelte tror. Hjelpen er gratis, og vi vil gjerne ha kontakt med enda flere bedrifter som vurderer etablering i Storbritannia.
Gratis rådgivning
Det sier Kirsti Rogne ved UK Trade & Investment - en avdeling som har eksistert i over 30 år ved den britiske ambassaden. Organisasjonen har endret navn flere ganger gjennom årene, og dagens navn gjenspeiler virksomheten slik den er i dag.UK Trade and Investment er en offentlig britisk organisasjon med medarbeidere over hele Storbritannia og i de fleste land i verden. Med unntak av Sverige og Danmark er kanskje Storbritannia det enkleste landet for norske bedrifter å etablere seg i. Dessuten er landet et viktig knutepunkt for mange utenlandske bedrifter, og åpner opp dørene til et stort internasjonalt marked.Mange europeiske land i alle bransjer har gjort viktige investeringer i Storbritannia, og flere mener at landet har et meget forretningsvennlig arbeidsmiljø og konkurransedyktig næringsliv. Utenlandske selskaper ser på Storbritannia som et vindu til resten av Europa, og City i London er ledende finansknutepunkt, konstaterer Kirsti Rogne.
Vi finnes
Investmentavdelingen har tidligere vært sentralisert i Stockholm som en nordisk avdeling, men for to år siden fikk vi vår egen avdeling i Thomas Heftyesgate 8. Trade and Investment Manager Rogne vil spre budskapet om ambassadens servicetilbud og kapasitet til flest mulig. Mange kjenner ikke til alt ambassaden kan bistå med. Fortsatt finnes det en terskel for å ta kontakt, noen tror ennå at stilen er formell og at systemet er tungrodd og fjernt fra det hverdagslige. Disse ryktene ønsker ambassaden å avkrefte og presisere at det kan lønne seg for norske bedrifter som vil vite mer om muligheter i Storbritannia å ta kontakt med ambassaden.
Er rådgivere
Du kan få tilgang til et omfattende nettverk gjennom oss, sier Rogne. Betingelsen er etablering av virksomhet i Storbritannia, ikke salg av enkelte produkt. Med andre ord: Innbringende skattepund for britene. På ambassaden har vi også våre mål å nå, sier hun. Selv om tjenestene er gratis for de norske bedriftene, tenker denne avdelingen ved ambassaden også utradisjonelt og kommersielt: Som i mange andre bedrifter blir det stadig tøffere, og ambassaden har også sin bunnlinje: å hjelpe flere bedrifter til å etablere seg i Storbritannia.
Litt av et nettverk
Målet er å tilby profesjonell hjelp som dekker alle sider ved det å etablere en bedrift i Storbritannia, eller utvide eksisterende virksomhet, fortsetter Kirsti Rogne. Hun forteller at de samarbeider tett med engelske distriktsutviklingskontorer, og bistår flere bedrifter hvert år med ulike tjenester, som møter med offentlige instanser, skattemyndigheter, forskningsinstitusjoner, samarbeidspartnere innenfor teknologi og mye mer. Å etablere virksomhet i Storbritannia er ukomplisert dersom man utnytter de kanalene som finnes.Per i dag har over 200 bedrifter med et bredt spekter etablert seg med datterselskap i landet.
Viktig støttespiller
UK Trade and Investment er en viktig støttespiller, og bistår blant annet med følgende tjenester:Grundig områdeanalyse og gode ekspertråd som hjelper bedriften å velge riktig sted.Skreddersydd informasjon om viktige kommersielle spørsmål, som firmaregistrering, immigrasjon, økonomiske incentiver, arbeidskraft, fast eiendom, transport, forsyningssektoren og lover og regler.Introduksjon til bransjeledere, handelskamre, universiteter og andre sentre for ekspertise, forskning og utvikling.Direkte forbindelse til statlige myndigheter for å bidra til å sikre de forretningsmessige interessene.Vi bidrar til å bygge opp et globalt samarbeid mellom bedrifter som står for det aller siste innen teknologi.Hjelp til utenlandske foretaksledere og ledelsestalenter til å utvikle nye britiske forretningsmuligheter.(kilde: www.uktradeinvest.gov.uk)
Større marked - tøffere konkurranse
Et større marked gjør det vanskeligere å komme gjennom til potensielle partnere og kunder.Slik kan ambassaden fungere som en inngangsport til de rette kontaktene, sier Ståle Risa, som er IKT Interactives Country Manager i Storbritannia. I Norge heter de Kontorplassen.no, og bedriften utvikler alle typer kontorapplikasjoner i et system som folk kan logge seg på kontoret sitt fra hvor som helst i verden. I mai i fjor etablerte de seg utenfor London, med navnet 24SevenOffice. Kontorplassen tok kontakt med den britiske ambassaden for å få kjennskap til hvilke kriterier som skulle til for å få støtteordninger fra landet, sier Risa. Vi fikk god hjelp til å finne fram til de rette instanser og personer, og ambassaden bistår ikke bare i startfasen, men også underveis. Han sier også at det er lett for en norsk bedrift å etablere seg i Storbritannia - blant annet trenger du ikke en egenkapital på 100.000 kroner, noe som er nødvendig i Norge.
Springbrett for norsk teknologi
Norges Eksportråd, som nå er en del av Innovasjon Norge, har startet sitt eget prosjekt for å hjelpe høyteknologibedrifter inn på det internasjonale markedet. Pilotprosjektet Springboard UK samarbeider med britiske teknologi- og forskningsparker, og målet med prosjektet er å gjøre norske bedrifter en del av et internasjonalt nettverk for å lykkes i den harde konkurransen. Norske bedrifter som deltar i programmet vil ha muligheter til å etablere seg i en av parkene.
Verdt å merke seg om Storbritannia:
Dresskode: Britene er formelle i klesveien. Dress med slips for menn, drakt med bukser eller skjørt for kvinner. Punktlighet: Briter etterstreber punktlighet, så prøv å være presis. Hilsning og tiltaleregler: Det er vanlig å håndhilse på hverandre og presentere seg med fullt navn. Tiltal motparten med Mr., Mrs., Ms og etternavn inntil motparten foreslår å bruke fornavn. Språk: Engelsk, selvfølgelig. Og ikke være redd for uttalen. Engelskmenn er ikke særlig sterke i fremmedspråk selv, og blir imponert over at nordmenn snakker så godt engelsk som vi gjør. Forhandlinger: Møter bør avtales på forhånd og holdes mellom 10-15. Personen som skal ta beslutningene om det som drøftes, vil som regel delta. Britene er effektive og resultatorienterte. det er vanlig med lunsjmøter, og da er det den som tar initiativet som betaler.Andre viktige råd: Briter er generelt høflige mennesker med god sans for humor. De er kløppere på småprat "the art of understatement". Selv om forretningskulturen er blitt mer uformell, kan nordmenns direkte væremåte oppfattes som uhøflig. Husk å behandle sekretærer og personlige assistenter med respekt, de har større innflytelse enn vi er vant til i Norge. Arbeidstiden er vanligvis 9-17, med én times lunsj kl. 13. Britene tar sommerferien i august.
(kilde: www.orapp.no)