Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Er det greit å være homo på din arbeidsplass?
På tross av stadig større åpenhet: Det er flere homofile enn heterofile som opplever å bli negativt forskjellsbehandlet på arbeidsplassen. En av fem kvinner og en av fire menn har opplevd diskriminering på arbeidsplassen grunnet seksuell orientering.
Toril AraldsenNOVA har gitt ut en rapport som fikk mye medieomtale i sommer. Den handlet om homofiles situasjon på arbeidsplassen. Rapporten viser at de fleste homofile og lesbiske er åpne om sin seksuelle orientering, og at flertallet ikke blir diskriminert på arbeidsplassen. Men den viser også at det er flere homofile enn heterofile som opplever å bli mobbet, trakassert eller negativt forskjellsbehandlet.
Diskriminering kan ha mange ansikter. Det er alt fra hatvold til atferd som kan være vanskeligere å gjenkjenne som diskriminering. Diskrimineringen kan på et vis være normalisert ved å være vevet inn i hverdagskommunikasjonen. Det er først og fremst den siste form for diskriminering som har livsbetingelser i arbeidslivet. Det er homo brukt som skjellsord, det er den negative omtalen, ryktemakeri og baksnakking, det er latterliggjøring og det er utestegning fra det sosiale fellesskapet.Å diskriminere betyr å inndele eller atskille. Noen grupper er mer utsatt for å bli diskriminert enn andre og det er ikke tilfeldig hvilke grupper som er mer utsatt. Det at noen grupper er mer utsatt for diskriminering enn andre betyr samtidig at diskrimineringsatferd ikke er tilfeldig og at det følger visse mønstre. Dette betyr igjen at den diskriminerende handlingen ikke utelukkende er et resultat at et enkeltindividers isolerte handlinger, den diskriminerende atferden har også et samfunnsmessig fundament.
Forestillingen om det aktverdige
Ethvert samfunn har forstillinger om hvilke sosiale livsformer som utgjør det normale og aktverdige (den kreditable livsform).Diskusjonen i den senere tid knyttet til kjønnsnøytral ekteskapslov og retten for homofile til å adoptere, er en illustrasjon av at de to samlivsformene blir forskjellig lovmessig regulert. Ved blant annet å utelukke lesbiske og homofile fra deler av arbeidslivet (religiøse samfunn, min anmerkning) og ekteskapet som institusjon, fungerer lovverket som grensemarkør mht sammekjønnselskendes posisjon i forhold til det norske majoritetssamfunnet dette gjelder også arbeidslivet som institusjon(Moseng, Nova Skriftserie 3/05). Slike lovmessig funderte inndelinger gir på et vis bedre kår for å fortsette inndelingen og den negative forskjellsbehandling av homofile, også i arbeidslivet.
Hvor utbredt er diskriminering av homofile i arbeidslivet?
Homofile og lesbiske er i økende grad åpne om sin seksuelle orientering også i arbeidslivet, noe som er en positiv utvikling. Men data fra nordiske studier viser at mellom tre og fire av ti homofile og lesbiske skjuler sin seksuelle legning på arbeidsplassen. (NOVA Skriftserie 3/05).Å skjule sin seksuelle orientering er en strategi for å forebygge uønsket utstøting og/eller negativ forskjellsbehandling. At en så høy andel homofile og lesbiske i 2005 fortsatt finner det tryggest å holde sin seksuelle orientering skjult på egen arbeidsplass, er ganske bekymringsfylt. Hva sier dette om arbeidsmiljøet og hva kan gjøres for å tilrettelegge for større åpenhet?
Heteroseksualitet som kulturell tatt-for-gitthet
Det å være homofil ledsages ikke av i øyenfallende fysiske kjennetegn. En lesbisk kvinne eller homofil mann blir derfor møtt som heterofil inntil det motsatte er bevist - dvs sagt. Som skjult homofil får en automatisk plass som heterofil og blir derfor kreditabel. Som åpen homofil skilles en ad fra de kreditable og går over til å bli et medlem av en miskreditabel gruppe. På denne måten blir åpen/skjult problematikken et dilemma som alle homofile må forholde seg til i et homofilt livsløp.Å leve i og med dette spenningsfeltet er å leve i et (konstant) dilemma; Å vise hvem man er eller ikke. Å snakke om det eller ikke. Å spille teater eller ikke. Å lyve eller ikke. Sagt på en annen måte: Ved å søke autentiske forhold risikeres samtidig avvisning og utestegning. Ved å ikke snakke om det blir man tatt for å være heterofil, men risikerer samtidig marginalisering. En opplevelse av å være utenfor. Men kanskje først og fremst opplever man et konstant stress forbundet med det å stadig måtte tilsløre eget liv og angsten for å bli avslørt som egentlig miskreditabel.
Å være eller ikke være åpen
Åpenhet er ikke et enten - eller fenomen. De fleste homofile navigerer mellom arenaer hvor en er helt åpen og arenaer hvor en lar den heteroseksuelle antakelsen få råde grunnen. I alle fall i noen tid. Det kan utvikles store personlige ferdigheter i dette navigeringsarbeidet for å avdekke hva som er en trygg nok og klok strategi i den aktuelle situasjonen. Det å være åpen handler heller ikke bare om i hvilken grad den homofile eller lesbiske har utviklet et integrert positivt homofilt selvbilde. Åpenhet er også en person situasjon variabel. Dette betyr at ulike situasjoner og mennesker i ulik grad legger føringer for hvorvidt åpenhet om seksuell orientering vurderes som trygt nok av den enkelte homofile. Graden av åpenhet på arbeidsplassen er derfor også et godt mål på hvor trygge homofile kjenner seg i den situasjonen. Er det åpne homofile på din arbeidsplass?
Hvordan gjøre det ett hakk greiere å være homo på din arbeidsplass:
Åpenhet er som sagt sjelden et enten /eller fenomen, og det finnes også en person situasjon variabel.Dette betyr at åpenhet ikke sikres alene gjennom med et positivt velintegrert selvbilde hos den enkelte homofile eller lesbiske. I tillegg må arbeidsplassen ta ansvar for å utvikle en kultur som inviterer til åpenhet. Noen grep for å utvikle ditt eget arbeidsmiljø til et sted hvor det er greit å være åpen homo, er:
Bryt ut av den heterofile tatt-for-gittheten. Vis at du vet og er åpen for at det også finnes sammekjønnselskende og at det er en ønsket del av mangfoldet. Ikke underkommuniser- ta heller sjansen på å spørre.Benytt muligheter (for eksempel denne artikkelen) til å utvikle et positivt språk knyttet til temaet. Diskutere forholdene ved egen arbeidsplass. Hva kan man gjøre for å legge bedre til rette for åpenhetLedere må gå foran med et godt eksempel. De må i hverdagen vise at diskriminering ikke aksepteres. Eventuelle negative uttrykk i miljøet må korrigeres.Bedriften må aktivt vise at den er homovennlig. Dette må komme til uttrykk også i bedriftens prosedyrer og policies. Skoler tillitsvalgte og vernepersonell i problemstillingen og utfordringen med å tilrettelegge for åpenhet på arbeidsplassen.