Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Fredagsmøter med latter og sykefravær
Personal & Ledelse har vært flue på veggen under fredagsmøtet for sykmeldte ved Oso Hotwater. Latteren hang løst, samtidig som sykefraværs-alvoret lurte i bakgrunnen.
Hver fredag klokka 09.00 samles de sykmeldte medarbeiderne ved Oso Hotwater i Hokksund til det ukentlige møtet. - Er du fremdeles med på stavgang, spør produksjonsleder Dag Larsson en av møtedeltakerne. Nei, svarer vedkommende, og begrunner dette på en saklig måte. - Har du begynt å bruke den andre staven da, fortsetter en av arbeidskollegaene, og tonen er satt! Gjennom en snau time veksler stemningen fra latterhyl til alvorsprat om hver enkelt medarbeiders situasjon. Håkon Søgard har gått sykmeldt i en lang periode, og setter pris på den ukentlige turen til arbeidsplassen - Jeg savner fleipetonen vi har på jobben, derfor er det godt å komme hit for å få litt av den gode tonen, sier Søgard og får støtte av kollega Rune Borgersen.- Det er bare positivt å komme på fredagsmøtene. Det er mye humor, og vi opprettholder kontakten med de andre. Etter møtet tar vi gjerne en tur ut i verkstedet og prater litt, forteller Borgersen.
- Sjuk av å gå hjemme
Fredagsmøtene for sykmeldte hos varmtvannstank-produsenten startet opp i februar 2003. Da ble bedriften en IA-bedrift (inkluderende arbeidsliv), og satte i gang med sykefraværsoppfølging på bred front. På tross av mange arbeidsmiljøtiltak hadde sykefraværet vært skyhøyt gjennom flere år.Men fra 2002 til 2003 datt sykefraværet fra cirka 16 prosent til cirka 10 prosent, og det har fortsatt å falle noe i 2004. Fredagsmøtene er på mange måter spydspissen i oppfølgingen av de sykmeldte medarbeiderne. Møtene dreier seg direkte om hver enkelt medarbeider. Noen har en restfunksjonsevne som kan utnyttes, andre har problemer som krever hjelp fra bedriftshelsetjenesten, eller de stanger hodet i veggen mot helsevesenet.- Til å begynne med var det nok flere som mente at sykefraværsmøter virket skummelt, men stemningen snudde allerede etter det første møtet. Alle forsto at det ikke var vondt ment fra bedriftens side, sier Søgard som har fanget opp hva statistikkene sier om personer med langtidsfravær.- 50 prosent av de som er borte fra en jobb i over åtte uker kommer ikke tilbake i jobben. Uten disse møtene hadde det vært lettere å miste kontakten med arbeidskollegaene og blitt en fremmed. Det skjer også ting på arbeidsplassen som er nyttig å få med seg. Dessuten blir man nesten sjuk av å gå hjemme og surre i sin egen verden også, poengterer han.
Flinkere til å tilrettelegge
Siden oppstarten har fredagsmøtene hatt alt i fra én til elleve sykmeldte deltakere. I tillegg til produksjonslederen er også hver enkelt sykmeldts nærmeste overordnede til stede. I Søgards og Borgersens tilfeller vil det si formennene på avdelingene deres. Hensikten med å trekke inn formennene er å finne praktiske løsninger, som for eksempel aktiv sykmelding eller annet arbeid i en periode. - Bedriften har blitt flinkere til å tilrettelegge situasjonen for sykmeldte, mener Borgersen, noe Søgard sier seg helt enig i. - I fjor slet jeg både med brokk og en vond arm. Bedriften sørget for at jeg fikk operasjonene med bare 14 dagers mellomrom slik at jeg skulle slippe to rekonvalesensperioder. De trykker på for behandling. - Møtene er obligatoriske, hva synes dere om det? - Jeg ville ha kommet også hvis de var frivillige. Men den som ikke ønsker å komme på fellesmøtet kan kreve å få et særmøte. Det er ingen som er nødt til å gå ut med hva slags plager de strir med, sier Borgersen. Bare en håndfull medarbeidere har benyttet seg av mulighetene for særmøte siden fredagsmøtene startet opp.Dagens møte nærmer seg slutten. Ikke alle punktene på sakslista har fått en løsning, og produksjonsleder Larsson avrunder seansen med følgende sitat: - Det avgjør vi neste gang, og det er på bursdagen min. Men siste ordet fikk han ikke:- Bra, da er`n i det gode hjørnet for da har`n sikkert fått presang på morgenen først, smeller det fra forsamlingen. Latter igjen!
- Oppfattet som radikalt
- Oppfølging av sykmeldte er regulert både gjennom arbeidsmiljøloven og folketrygdloven, og endringer i lovverket har stilt sterkere krav både til bedriften og de ansatte. Men det er ikke et krav at oppfølgingen skal skje så hurtig og hyppig som hos oss. Fellesmøter for de sykmeldte hver uke ble nok oppfattet som radikalt i begynnelsen, sier viseadministrerende direktør Terje Bøe om fredagsmøtene. Praksisen er utarbeidet i samarbeid med de tillitsvalgte i bedriften med stikkordene dialog, tillit og trygghet som grunnsteiner. - Vår erfaring er at den fortløpende dialogen og nærheten er uhyre viktig, noe som også støttes opp av en undersøkelse vi har foretatt om sykefraværsordningen i bedriften. To studenter fra BI gjennomførte undersøkelsen i 2004, og den viste at 75,8 var fornøyde med nyordningen. Noen få prosent er negative, mens resten verken er positive eller negative, forteller Bøe. - Er det et absolutt krav å stille på fredagsmøtene?- Smittebærere skal ikke komme, og det går an å ringe og få godkjent fravær i enkelte tilfeller. Oppmøteplikten er regulert i en avtale mellom bedriften og hver enkelt ansatt.