Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Slik får du en god ferie
En ferie er ikke en reise. Det er en tilstand. Derfor er det like viktig å forberede seg mentalt.
For mange begynner sommerferien midt på vinteren når vi blar i tykke feriekataloger og lar tankene reise til varmere strøk. Vi ser oss selv syklende langs en grønnblå innsjø, mens hengebjørkene speiler seg i den stille vannflaten. Kuene beiter, sola skinner og småfuglene synger. Slik er sommerferien. Punktum. Det er ikke plass til mange gråtunge regnværsdager, myggsvermer, sutrende unger og sneglete bilkøer i feriedrømmenes solblanke verden. Men ferien blir det du gjør den til selv. Det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det.
Tabbekvote
Det beste rådet for en vellykket ferie er: Gi deg selv, partneren og ungene en solid tabbekvote, og ta livet for øvrig med knusende ro. Du må gjerne fylle ferien med spennende opplevelser, men gjør det med senkede skuldrer og uten stress. Det å kunne ta ting som det kommer er for mange den aller beste ferieformen. Det er en menneskerett å kunne ønske seg en ferie med ro og fred. Noen ganger er det viktigere å tømme ferieukene for forpliktelser enn å fylle dem for enhver pris. Det viktigste er å være tilstede i det du gjør, og for hverandre.
Unngå kriseferien
Du er den samme enten du er på ferie eller ikke, og det gjelder for partneren din også. Har dere et godt forhold før dere reiser på ferie, så er sjansene gode for at dere får det enda bedre på ferien. Men hvis den du reiser på ferie med er den samme som du krangler med resten av året, kan ferien bli alt annet enn avslappende.Toril Hepsø er privatpraktiserende familieterapeut og har lang erfaring som ekteskapsmekler. Når fellesferien er over vet hun at det kommer et ras av henvendelser. - Mange par takler hverdagen ganske bra. De har sine faste gjøremål og rutiner i hverdagen, men i ferien skal de være sammen hele tiden og da kommer ofte konfliktene fram, forteller hun. - Hvorfor oppstår konfliktene?- Den klassiske situasjonen er at de har for lite tid og overskudd til hverandre i hverdagen, og så skal de ta igjen alt det tapte i løpet av ferien. Da skal de ha lange og gode samtaler, overskudd til å ha bedre sex og komme nærmere hverandre på alle måter. Men når ferien begynner er de utslitte og vil koble av, og så kommer mismotet hvis ikke begges ønsker er oppfylt i løpet av de første par dagene. Dermed er scenen satt.
Gi av deg selv
- Hva bør man gjøre for å unngå konflikter? - For det første bør man gi hverandre litt mer rom i begynnelsen av ferien. Ta oss tid til å lande. Og så må vi respektere at vi kanskje har ulike forventninger. - Bør man snakke sammen før ferien om hva man ønsker? - Ja, det tror jeg er nyttig. Da må begge parter være tydelige på hva de selv trenger, samtidig som de lytter aktivt til den andres behov. Underkommuniserte behov er ofte opphavet til konflikter.- Hva mener du med det?- Vi ønsker så veldig sterkt at den andre parten skal forstå hvordan vi har det, uten at vi skal behøve å si det selv. Men vi kan ikke pålegge den andre parten å forstå våre tanker hvis vi ikke uttrykker dem. Det er ikke et nederlag for kjærligheten hvis vi gir uttrykk for våre behov og ønsker. Tvert imot er det et ansvar vi bør ta. Det kan forhindre mange unødvendige konflikter. Slik er det også i ferien. Vi håper at den andre skal finne på noe hyggelig, stille oss et interessant spørsmål eller starte en god samtale. Selv føler vi at vi gir og gir og får ingen ting til bake. Ofte sier begge partene at de føler det på denne måten. Men hvis begge er avventende så skjer det veldig lite. Stol heller på at hvis du gir noe selv, så er det lettere for partneren å gi noe tilbake.
Koble ut jobben
Ideelt sett burde man legge fra seg jobben når man reiser på ferie. Men det er ikke alltid like enkelt fra den ene dagen til den neste.- Hvis man har jobbet veldig konsentrert med en oppgave før ferien, så følger jobben med selv om det bare er mentalt. Da er det nesten naturstridig å skulle kutte rett av. Men så har du også de som roper i mobiltelefonen når de er på stranden. Plutselig bryter bare jobben inn og forstyrrer ferieidyllen. Hvis man absolutt må være tilgjengelig til enhver tid, så er det i hvert fall viktig at partneren er forberedt på dette, og at man forsøker å skjerme resten av familien mest mulig. Jeg og min mann har en regel om at hvis vi svarer i mobilen så går vi så langt bort at den andre slipper å høre på. Det er ingen grunn til å forstyrre den andre med jobbsamtaler i ferien.
Ferie med barn
Mange tenker at i ferien skal de få masse tid til å ha det hyggelig sammen med barna. Men etter et par dager er tålmodigheten på bristepunktet, og de kapitulerer gladelig for alt veiskilt som peker mot badeland og fornøyelsesparker.Thomas Nordhagen er psykolog ved Institutt for psykologisk rådgivning i Bergen, og jobber mye med barn og foreldre. Han råder foreldre til å innstille seg på at de to første dagene slett ikke behøver å være ferie for foreldrene. Det er bedre å si til seg selv at: Ok, fredag til søndag skal vi bruke på å få barna i feriemodus. Så kan voksenferien starte på mandag.- Når ferien starter er barna like giret som foreldrene. Da kan det være klokt å bruke litt tid på å lage de nødvendige rammene rundt ferien. Barn trenger tid for å roe seg ned. Foreldre bør innstille seg mentalt på dette, istedenfor å bli frustrert. Mange spenninger som holdes i sjakk av hverdagens vanlige rutiner kan komme til overflaten i ferien. Det gjelder både for foreldre og barn, sier han.- Man er ikke dårlige foreldre selv om det oppstår konflikter i ferien? - Nei, absolutt ikke. Man må regne med at det oppstår konflikter og ikke ta disse alt for alvorlig. Dessuten er det helt greit å ha egne behov som foreldre også, så man trenger ikke løse alle konflikter ved å tilfredsstille barnas ønsker og behov. Man har lov til å ta hensyn til sine egne behov og å kunne roe seg ned. - Hva er den beste ferien for et barn? - Det er å ikke forveksle barnas ønsker med barnas behov. Foreldre må våge å gi barna den ferien de mener er best for barna. Mange føler nok et press om å fylle ferien med spennende aktiviteter, og glemmer at ferie for barn også handler om å ha ustrukturert tid sammen med andre barn og sammen med foreldrene.- Har feriemønsteret for barn endret seg som følge av at familiemønsteret har endret seg?- Skilte foreldre kan nok kompensere litt vel mye. For noen er det et uttrykk for dårlig samvittighet. Andre konkurrerer om hvem som gir barna den morsomste ferien. Og så er det selvfølgelig det at de begge ønsker å ha fine opplevelser sammen med barna. Helst burde de snakke sammen om ferieplanene, slik at sommerferien inneholder både opplevelser og rolige perioder for barna.