Langtidssyke med dyp depresjon kan bli friske
For mennesker som lider av alvorlig depresjon med melankolske eller psykotiske trekk, er det håp for et sunnere liv. Dette til tross for mange år med sykdom, og med et eller flere selvmordsforsøk bak seg. Det viser en avhandling ved Universitetet i Lund.
I studiene har forskerne gjort oppfølgingsintervjuer med 75 personer 37-56 år etter utbrudd av alvorlig depresjon med melankolske eller psykotiske trekk. 29 av disse hadde forsøkt selvmord ved en eller flere anledninger, og alt hadde vært innlagt på psykiatrisk sykehus i Sør-Sverige i årene 1956-1969.
– Det mest uventede i våre studier er at elleve av de menneskene vi intervjuet, som led av en kronisk forløp med gjentatte episoder med depresjon i flere tiår, og i noen tilfeller selvmordsforsøk - senere ble frisk og holdt seg friske i mange år uten å ta antidepressiva. Det viser at det er mulig å bli frisk etter så mange år med alvorlige episoder av depresjon og selvmordsforsøk, sier Lisa Crona, forsker og lege i allmennmedisin.
Lang studie
Det har vært tidligere vært gjennomført langtidsstudier av dyp depresjon, men sannsynligvis ikke så mange år etter at folk fikk sin diagnose.
- Hva som skjer i en veldig lang prosess med en dyp depresjon er mindre kjent, og hadde vi valgt å gjøre en kortere oppfølgingsstudie, hadde vi gått glipp av det faktum at det er mulig å bli frisk etter så mange år.
Forskerne fant at selvmordsforsøk ble gjort tidlig i løpet av depresjon, og at det var mulig å være deprimert i mange år uten å gjøre flere selvmordsforsøk, både med og uten behandling.
Det viser, ifølge Lisa Crona, at man ikke trenger å bli kvitt depresjonen for å slutte med selvmordsforsøk. Det viker også som det er andre faktorer som er viktige i denne sammenhengen.
Viktig med egne avgjørelser
- Det er viktig å få riktig profesjonell omsorg og behandling. Men vår studie viser også at det er av stor verdi å ha noen i nærheten som er viktig for dem som ønsker å komme over en suicidal atferd. Dette behøver ikke nødvendigvis å være en lege, kan det være en nabo. Bare det er noen der.
I studien kom det også frem at det er viktig å kunne ta egne avgjørelser om å fortsette livet. Det er ikke alltid lett, og kan være en prosess som tar mange år, med risiko for tilbakeslag. Personen i studien som lykkes med dette, kunne ta tilbake kontrollen over sine liv og ta vare på seg selv. Det mener forskeren gir håp for de som sliter med denne vanskelige sykdommen.
(Kilde: forsking.se)
Har du leder eller HR-ansvar? Hold deg faglig oppdatert med Personal og Ledelse