Hjemmekontor-CB3358679

En av tre jobber hjemmefra

Mange ønsker også å bruke hjemmekontor enda mer enn i dag. På tross av dette er det viktig for norske arbeidstakere å opprettholde skillet mellom jobb og fritid, viser en ny WorkLife-undersøkelse fra ManpowerGroup.

Publisert

(Ill.foto: Colourbox)

I undersøkelsen svarer nær 60 prosent av de som kan jobbe hjemmefra, at de gjør det minst en halv dag i måneden. De vanligste grunnene som oppgis for hjemmekontor er at det oppleves mer effektivt, at man slipper å reise til jobben og at man ikke rekker å bli ferdig i løpet av normal arbeidstid.

Verdsetter fleksibilitet

– Norske arbeidstakere verdsetter fleksibilitet, og mange benytter seg av de mulighetene arbeidsgiveren gir til å strukturere sin egen hverdag. Undersøkelsen kan tyde på at mange opplever det ganske hektisk på jobb, og at enkelte arbeidsoppgaver utføres mer effektivt når man sitter alene i ro og fred, sier konsernsjef i ManpowerGroup, Maalfrid Brath.

Men det er langt fra alle som kan ta med seg jobben hjem. Nær halvparten av de spurte svarer at de ikke har mulighet for hjemmekontor. Fire av ti har heller ikke tilgang til jobbmail på mobil. Men jobbmail på mobil virker ikke å været et savn. Det er kun 6 prosent som sier at de ikke har tilgang på jobbmail og heller ikke ønsker det

– De fleste ser ut til å være fornøyde med sin egen situasjon når det gjelder jobbmail på mobil. De som har jobbmail på mobil vil gjerne fortsette med det, og de som ikke har tilgang ønsker det heller ikke. Mange er akkurat så avlogget eller tilgjengelige som de ønsker å være, sier Brath.

Ikke alltid mer effektivt å jobbe hjemme. Det er effektivitet som er den viktigste grunnen til at folk velger å jobbe hjemmefra. Nær åtte av ti mener det er mer eller like effektivt å jobbe hjemmefra. Men 14 prosent mener tvert imot at det er mindre effektivt å jobbe hjemme, og dette gjelder særlig dem under 40 år.

– Det er mer enn høyere effektivitet som gjør det attraktivt å ha hjemmekontor. Det kan være å ta vare på noen hjemme, ta det litt roligere på grunn av sykdom, ta imot en håndverker eller lignende. Hjemmekontor vil alltid være basert på tillit mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og er det lagt til rette for dette, må arbeidsgiver stole på at jobben likevel blir gjort, mener Brath.

Vil skille jobb og fritidSeks av ti sier de ønsker et tydelig skille mellom jobb og fritid. Kun fem prosent av de spurte kunne tenktseg mindre skille mellom jobb og fritid.

– Vi ser en viss skepsis til at skillet mellom arbeid og fritid viskes ut. Dagens arbeidstakere er villige til å strekke seg ganske langt for arbeidsgiveren, men vil også kunne logge av når det er behov for det. Faktisk viser undersøkelsen at det er flere som aldri sjekker jobbmail når arbeidsdagen er over enn de som gjør det, sier Brath.

Undersøkelsen er gjennomført av Opinion i september 2015 på oppdrag fra ManpowerGroup, blant 1000 respondenter i et landsrepresentativt utvalg av befolkning over 18 år.

Powered by Labrador CMS