Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Ta en pause i frisk luft!
Er dere i ferd med å gå hverandre på nervene? Det er ikke lange oppholdet i naturen som skal til før du gir stress og bekymringer muligheten til å slippe taket.
Sjelden har naturen vært et viktigere pusterom for mange av oss, enn akkurat nå, mener psykologspesialist Maren Østvold Lindheim ved Rikshospitalet. Hun oppfordrer alle som kan, til å komme seg ut og ta en pause i frisk luft.
- Det er gjort mange studier etter hvert som ser på hva som skjer fysiologisk og psykologisk når vi er i naturen. Man har målt puls og stressnivået i kroppen, og sett at det å være ute i naturen hjelper kroppen til å roe ned. Naturen har en god effekt på de fleste av oss, så det å bruke litt tid på å være ute i naturen i disse tider, det er ikke så dumt, sier Maren Østvold Lindheim, som arbeider på avdeling for barn og unges psykiske helse på sykehus ved Rikshospitalet OUS.
Til og med korte opphold i grønne omgivelser kan gi en betydelig reduksjon av opplevd stress. Naturen er åpen døgnet rundt, og kan være et godt pusterom nå - hvor mange vil kunne kjenne at stress og bekymringer har sjansen til å slippe taket.
Man får tilgang på så mye
Over det ganske land har mange barn og unge sittet klistret foran skjermer og fulgt blant annet hjemmeundervisning, siden skoler og barnehager i Norge ble stengt 13. mars.
- Jeg tror at for mange barn nå som de ikke kan leke så mye som normalt, så kan det det å komme ut i skogen være ekstra viktig. Det gir så mye rom for kreativitet og lek som man ikke får til inne på samme måte. Man får tilgang på så mye når man er i naturen som kan skape glede og vitalitet, sier Østvold Lindheim, som også er prosjektansvarlig for Friluftssykehuset OUS.
Kan være med på å forebygge
Mange opplever også at hus og leiligheter kan føles trange, når hele familien er hjemme hele dager sammen, og mange forsøker å få opprettholdt hjemmekontor-jobbingen så godt som mulig.
- Jeg tenker at det å være ute i naturen sammen som familie, kan gi gode opplevelser som er med å forebygge litt i en situasjon der man etter hvert kan gå hverandre på nervene inne. De fleste vil oppleve det som positivt og man vil kunne være i bedre humør etter å ha vært en tur ute i skogen, tror hun.
Generalsekretær i Norsk Friluftsliv, Lasse Heimdal, minner om at man trygt kan gå ut på tur i naturen – så lenge man ikke er i isolasjon.
- Naturen har nok aldri vært viktigere for oss enn akkurat nå. Vi ønsker at så mange som mulig tar seg en tur ut nå, og lar både hodet og kroppen få en pause. Det eneste man bør tenke på er at man følger råd fra myndighetene, holder avstand og legger turer til steder hvor det ikke er så mange andre, sier Heimdal.
(Norsk Friluftsliv/NTB Kommunikasjon)