Vold og emosjonelle krav øker risikoen for sykefravær
En betydelig andel av den økte risikoen for legemeldt sykefravær (21 dager eller mer) blant kvinner i helse- og sosialyrker sammenliknet med kvinner i øvrig yrkespopulasjon, kan forklares av arbeidsmiljøfaktorer melder STAMI.
De mest betydningsfulle faktorene var vold og trusler om vold, emosjonelle krav og løft i ubekvem stilling.
I følge nasjonal statistikk er sykefraværet høyest i helse- og sosialsektoren. I flere yrkesgrupper i sektoren er kvinneandelen mellom 80 og 95 prosent.
Kvinner er mer sykmeldt enn menn, og nettopp den høye kvinneandelen har blitt brukt som en forklaring på det høye sykefraværet i sektoren. I sykefraværsstatistikken fremkommer det videre at kvinner i denne sektoren har et høyere sykefravær enn gjennomsnittet av kvinner i øvrig yrkespopulasjon.
I en nylig publisert studie fra Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) var formålet å studere hvor mye av den økte risikoen for legemeldt sykefravær blant kvinner i helse- og sosialyrker sammenliknet med øvrige kvinner, som kan forklares av faktorer i arbeidsmiljøet.
I alt 16 psykososiale og mekaniske (ergonomiske) faktorer ble studert, og i analysene ble det justert for alder, utdanningsnivå, tidligere høyt sykefravær og arbeidstid.
Arbeidsmiljøfaktorer
Resultatene fra studien viser at risikoen for et legemeldt sykefravær i 21 dager eller mer, var 42 prosent høyere blant kvinner i helse- og sosialyrker enn blant øvrige kvinner. Resultatene viste videre at 70 prosent av den økte risikoen kan forklares av arbeidsmiljøfaktorer.
De mest betydningsfulle faktorene var vold og trusler om vold, emosjonelle krav og løft i ubekvemme posisjoner.
Psykososiale faktorer viste seg å være mer betydningsfulle enn mekaniske faktorer i å forklare den forhøyede risikoen for sykefraværet i helse og sosialyrker.
Helse- og sosialsektoren
Arbeidsmiljøet i helse og sosialyrker kjennetegnes av arbeidskrav knyttet til å håndtere pasienter, klienter og pårørende. I følge tall fra Faktaboken om arbeidsmiljø og – helse 2015 (STAMI/NOA), utsettes arbeidstakere i denne typen yrker for både psykososiale og mekaniske risikofaktorer i arbeidet.
Sammenliknet med hele yrkespopulasjonen, er arbeidstakere i helse og sosial sektoren mer utsatt for høye jobbkrav i kombinasjon med lav jobbkontroll, høye emosjonelle krav, vold og trusler om vold og høy grad av rollekonflikt.
I flere yrker i sektoren er også mekaniske faktorer som tunge løft og løft i ubekvem stilling utbredt.
Studien gir et viktig bidrag til hva som kan forklare det høye sykefraværet blant kvinnene i helse og sosialyrker, og studien viser at arbeidsmiljøet forklarer en stor del av den økte risikoen.
Identifisering av risikofaktorer i arbeidsmiljøet er viktig for inkludering og et målrettet forebyggende arbeidsmiljøarbeid.
(Kilde: STAMI)
Faktabok om arbeidsmiljø og helse 2015 – status og utviklingstrekk
I 2015 utgir NOA den tredje Faktaboka om arbeidsmiljø og helse. Faktaboka 2015 er et resultat av flere års arbeid med utvikling og forbedring av registre og datakilder, som bidrar til at vi nå kan presentere en Faktabok som bedre enn noen gang kan gi et
samlet og kvalitetssikret bilde av status og trender innen arbeidsmiljø og helse i Norge.