Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Stillesittende arbeid påvirker kvinners BMI
Kvinners BMI påvirkes ved stillesittende arbeid, viser ny undersøkelse. Det er ikke registrert en liknende økning av BMI blant menn.
(Ill.foto: Colourbox)
Overvekt og fedme har vært et økende problem over hele verden de siste tiårene, viser tidligere forskning.
Det er velkjent at jo høyere BMI (Body Mass Index) man har, jo større er risikoen for å utvikle livsstilssykdommer som diabetes og hjerte-/karsykdommer. Forskere har nå undersøkt hvordan endringer i stillesittende arbeid påvirker både menn og kvinners BMI over en femårig periode, skriver nettstedet arbejdsmiljoviden.dk.
Kvinners BMI påvirkes
Endringer i samlet daglig sittetid på jobben viste seg å påvirke kvinners BMI, mens forskerne ikke fant noen tilsvarende sammenheng for menns BMI.
- Umiddelbart burde en lengre sittetid påvirke BMI-tallet for begge kjønn, fordi begge kjønn bruker mindre energi når de sitter mer. Men det er ikke tilfellet i denne studien, sier professorAndreas HoltermannfraDet Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA). Holtermann er en av forskerne bak undersøkelsen. Han utdyper:
Skjelner ikke mellom fett og muskelmasse
– En mulig forklaring er at BMI-tallet ikke skjelner mellom fett og muskelmasse. For begge kjønn vil muskelmassen falle jo mer inaktiv personen er, og fettprosenten vil stige. Det kan likevel påvirke BMI forskjellig blant kvinner og menn, da menn generelt har en høyere muskelmasse enn kvinner. Og det kan være en årsak til at vi ikke finner de samme resultatene for menn og kvinner i undersøkelsen, sier Holtermann.
Bedre målemetoder av kroppsbygning som tar høyde for f. eks. fettprosent, samt bedre objektive målinger av sittetid over flere døgn, bør anvendes i fremtidige studier, anbefaler forskerne.