Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Trening får sykmeldte tilbake på jobb
Smerter i nakke, skuldre og rygg er en svært vanlig årsak til sykefravær. Tilpasset trening er viktig for å komme tilbake i jobb.
Ill.foto: Coloubox.
Mange arbeidstakere sliter med kroniske smerter i skuldre, nakke eller rygg, og ofte fører dette til langvarige sykmeldinger. Ifølge en ny dansk ph.d-avhandling fra Institutt for Idrett og Biomekanik ved Syddanske Universitet, kan fysisk trening og kurs i å takle kroniske smerter være viktige tiltak for å hjelpe sykmeldte tilbake til jobb.
Det er Lotte Nygaard Andersen som står bak undersøkelsen, og hun sier følgende til danske Videncenter for Arbejdsmiljø:
– Vi kunne se at fysisk aktivitet hadde en klar effekt i forhold til å komme tilbake i arbeid. Men det er viktig at treningen er tilpasset den enkeltes situasjon. For eksempel i forhold til hvilke smerter personen lider av, og hvilke erfaringer vedkommende har med å trene.
Det er også viktig at treningen foregår i en positiv og motiverende atmosfære, at det er instruktører som kan veilede og tilpasse den fysiske treningen og motivere deltakerne.
Tilbud kurs og trening
Avhandlingen heter ” Tilbagevenden til arbejde”. Andersen har undersøkt 141 sykmeldte innbyggere i Sønderborg Kommune. De ble delt opp i tre like store grupper. Deltakerne i den ene gruppen fikk delta på et tolv ukers tilpasset treningsprogram, den andre gruppen deltok på et seks ukers kurs i å takle smerter og den tredje gruppen var en referansegruppe som hverken fikk trening eller kurs.
I treningsgruppen ble 50 prosent friskmeldt, i kursgruppen var det 47 prosent og i referansegruppen 36 prosent.
Få tips til forebygging
På nettsidene til Videncenter for Arbejdsmiljø kan du finne nyttig informasjon om forebygging av plager i nakke, rygg og skuldre.
"