Ulrik Nerløe
Ulrik Nerløe er hjertelig til stede når du er så heldig å være innlemmet i hans gode energibelte. – Økt nærvær gjør at du vil oppdage mennesker med helt andre øyne, sier han.

Hjertelig hilsen Ulrik!

Han snakker om kjærlighet, energi, nærvær, drømmer og fokus med den største selvfølgelighet. Så er også danske Ulrik Nerløe kjent for å være en av de fremste til å bringe nytt liv inn i en heller trøtt og lite givende hverdag for mennesker i hele verden.

- Du kan ikke endre været, men du kan forholde deg til det.

Det kunne nesten ikke passet bedre, at Ulrik Nerløe – grunnleggeren av Unified People, og en høyt anerkjent foredragsholder i Norden – kommer med akkurat disse ordene.

Det regner nemlig lett i det vi setter kursen fra Kokkedal stasjon i Hørsholm på Nord-Sjælland til den robuste mannens tilholdssted i de moderniserte fabrikklokalene der uniformproduksjonen til det danske forsvaret holdt til for ganske mange tiår tilbake.

Nå er det lite krigsmateriell å spore.

Ulrik Nerløe er bare vennligheten selv. Han er rett og slett bare på en hjertelig reise med HRmagasinet som passasjer.

Ulrik Nerløe på kontoret
Han er selvsagt til stede med jevne mellomrom på kontoret i Lyngsø Allé i Hørsholm, men mest av alt er Ulrik ute for å bidra til økt energiforståelse, at ledere forstår hvor viktig deres hjertelige tilstedeværelse er.

Den holistiske inngangen

Ikke bare har han en hel haug av hjerter liggende strødd rundt på kontoret, eller festet på de helt åpenbare stedene på veggen - han har det aller største hjertet inni seg, og bærer det alltid med seg dit hvor han går.

90 prosent av tankene du har i dag, er de samme som du hadde i går.

Og i den retningen som denne dansken går, står det som regel ett eller mange flere mennesker og venter.

De aller fleste venter på å få veiledning til å komme videre fra et sted i livet der de helst ikke vil oppholde seg lenger enn nødvendig.

- Where the focus goes, energy flows.

Han smiler, og har for lengst lagt inn det femte giret i praten om livets helhet – den holistiske inngangen – der Ulrik i beste Gro Harlem Brundtland-stil prediker om at «alt henger sammen med alt».

For mange er det krevende å være menneske i dette bildet, når vi lekker energi som en sil.

Enkle grep er nok

- Det skjer noe i Norge nå, skyter han inn, og fortsetter:

- Jeg fikk en henvendelse fra Norge for en tid tilbake. «Du er nødt til å komme. For det er noe galt med energien. Det er ingen energi i rommet.»

Ulrik forklarer veien videre med den norske virksomheten som sårt trengte hans bistand.

Ulrik Nerløe
- Hvordan kan du lede andre når du aldri har ledet deg selv? Dette høyest relevante spørsmålet er nærmest alltid aktuelt, mener Ulrik Nerløe – fordi mange ledere fortsatt ikke vet hva medarbeiderne trenger.

- Sammen gjorde vi noen helt enkle grep. Vi ble enige om å legge bort telefonen når vi er sammen, i tillegg reduserte vi møtetiden til nærmere det halve. Det handler om at vi må legge til rette for at vi kan koble oss både mentalt og fysisk sammen når vi er sammen. I disse øyeblikkene deler vi vår personlige energi gjennom den oppmerksomheten vi gir hverandre. Alle merker det. Derfor er det så viktig at du omgir deg med folk som gir deg god energi, men vel så viktig at du selv vet hvilken energi du gir. Først da kan vi klare å skape og oppnå veldig mye sammen.

Og her kommer mer:

- Det er viktig å presisere at når vi legger telefonen bort og øker vår energioppmerksomhet, og dermed slipper til vår energibevissthet, så reagerer vi for eksempel på når energien er lav. Da pauser vi samtalen og tar et helikopterperspektiv for å forstå hvorfor energien er lav. Det samme gjelder når energien er høy – igjen handler det om å se tingene ovenfra for å øke vår bevissthet om hva som skal til for å holde energifylte møter. Dette er også grunnen til at møtetiden kan reduseres med opptil 50 prosent.

Hvem er du?

Hvis vi koker alt ned til den minste lille brikken i dette puslespillet, så handler det altså først og fremst om deg. Om meg. Om oss selv.

Hva gjør meg glad, hva drømmer jeg om? Hva gir meg energi? Hvem er du, menneske?

- Min store bekymring er at veldig mange mennesker, så mange som 89 prosent, lever i dyp mistrivsel. Vi er opptatt av jobb og vårt selvverd. Hver morgen spør vi oss selv: Vil jeg leve opp til forventningene? Vi projiserer forventninger i retning av kone eller mann, i retning av sjefen. Men hvor reelle er de, egentlig? Er de ikke bare deler av en antakelse, altså uten rot i virkeligheten?

Ulrik Nerløe spør – og han svarer.

Det henger blant annet sammen med våre tenkte tanker. Hver dag utfører hjernen vår mellom 60.000-80.000 tanker, og tro det eller ei; 80 prosent av dem har negativt avtrykk.

- Det er klart at dette gir angst og bekymringer, og det blir jo ikke spesielt mye bedre av at 90 prosent av tankene du har i dag er de samme som du hadde i går.

Den kritiske, indre stemmen

Han pirker borti kjernen nå. For vi må virkelig jobbe for å komme oss videre til et annet og bedre sted.

Jeg er oppriktig rystet og bekymret over hvordan mennesker har det.

- De fleste er sin egen største kritiker. Vi har så store forventninger til oss selv, uten at vi egentlig vet hvorfor og hvordan vi skal oppfylle dem. Her forsvinner mye av energien vår. Når vi først oppnår noe – som vi ofte heller ikke er bevisste nok på – så glemmer vi også å rose eller anerkjenne oss selv. I stedet gir vi ny næring til den kritiske, indre stemmen ved å ta altfor mye i livet for gitt. Vi tar vår helse og vår frihet for gitt. Vi tar oss selv for gitt.

Den danske foredragsholderen, forfatteren (to bestselgere) og coachen jobber mye med å få denne transformasjonen til å starte. At livets innhold går fra å bestå av ubevisste tanker og handlinger til å bli fylt med bevissthet og et aktivt nærvær.

Alltid med kjærlighet

- Si meg, hva kan du gi til dine omgivelser med dette som utgangspunkt? Hvordan kan du lede andre når du aldri har ledet deg selv?

Spørsmålene til Ulrik Nerløe har på ingen måte bare enkle svar, men han har forskningsresultater fra inn- og utland, et vell av undersøkelser og svært mange egne erfaringer å skilte med, for å kunne fremheve det som har verdi, som gir mening og som har substans nok til å kunne veilede mennesker videre i sine liv.

- De dyktigste lederne har hatt kjærlighet med i det de gjorde. Og kjærlighetens rike følelsesliv er lik energi. For å komme videre, trenger vi denne energien. Vi skal ikke kontrollere den, eller overvåke reisen fra A til B, men vi skal ha mot til å tenke annerledes og ta ansvar for oss selv: «Hva skal jeg komme med, hva er mitt bidrag?»

- Alle har vi et energifelt rundt oss, og sitter vi der med feilkodet energi så vil vi ødelegge for alle rundt oss. Derfor: Når du har tatt dine beslutninger, og banken din er full av energi, er det helt avgjørende at du kartlegger hvor du kan få tilgang på nye energipoeng. Hvem stjeler og hvem gir? Energi er noe vi sender, det er noe vi deler – når vi blir bevisst på akkurat dette, så vil vi få nettopp denne tilgangen.

Ulrik Nerløe
- Vi har så store forventninger til oss selv, uten at vi egentlig vet hvorfor og hvordan vi skal oppfylle dem. Her forsvinner dessverre mye av energien vår, konstaterer den populære danske foredragsholderen.

Lekkasjen er et faktum

Kjernen i budskapet er at dårlig energi tiltrekker enda mer dårlig energi. Menneskene stopper seg selv, virksomhetene opplever stagnasjon, utviklingen ligger brakk.

- Som leder gjelder det å finne ut hvor vi er. Er vi på samme sted som før sommerferien? Har noen medarbeidere utviklet seg? Hvem ligger langt foran, hvem er etter? Vi må ta utgangspunkt i hvor folk befinner seg, få avstemt oss selv med virkeligheten – både som leder og medarbeider, fortsetter Ulrik.

Du må ta deg tid til å bli kjent med folkene dine, og holde deg kjent med dem.

- Så lenge vi har fragmenterte mennesker rundt og med oss, mange av dem stressfylte, så blir de dessverre ikke kreative eller energirike av seg selv. Vi kikker for lite på problemet som skaper problemet. Ledelsen kommuniserer ikke, fordi man ikke er bevisst nok på hva det handler om. Typisk har du en leder som dessverre ikke er autentisk. Vedkommende har ikke mot til å tale fra hjertet, bare fra hodet. Da forsvinner 50 prosent av kommunikasjonen. Den vil ikke treffe deg, konkluderer han.

Energilekkasjen er et faktum. Den må tettes for at vi kan få utnyttet vårt hele og fulle potensial.

Manglende mening

Mye av oppdraget til Ulrik Nerløe går ut på å lære ledere å finne ro til å tørre å snakke nettopp fra hjertet.

Ulrik Nerløe og Geir Christiansen
Et hjertelig møte – jo, takk. I høyeste grad da Ulrik Nerløe tok imot HRmagasinets redaktør på besøk på Nord-Sjælland.

- Hjerteledelse er søtt og bløtt – men det er også riktige mennesker på riktig plass. Alle elsker å være en del av et vinnerlag og en del av en helhet. Vi vil ha trygghet og forutsigbarhet hos mennesker som står oss så nær som i arbeidslivet. Men jeg er oppriktig rystet og bekymret over hvordan mennesker har det. Jo mer vi snakker om frykt, og forsøker å bruke den som motivasjon, desto mer bekymret blir jeg.

Ulrik underbygger:

- Det er når vi begynner å implementere Excel-ark og finstyre ressursene at vi får og opplever mindre frihet, og sakte reduserer arbeidsgleden. Mitt tydelige råd er å se bak KPI – være interessert i hva som skjuler seg. Mennesket har selv en så enorm innvirkning på sin virkelighet, at det å gå fra ubevisst til bevisst vil være et stort skritt. Det krever at vi endrer fokus og ber hjernen om å prioritere – altså velge noe bort. Med riktig fokus får du et energioverskudd fordi du setter underbevisstheten i gang med å nedprioritere de tingene du brukte tid på – som mistrivsel og energityvene.

- I tillegg får du muligheten til å oppdage mennesker med helt andre øyne. Det er nærvær på en helt annen måte. Egentlig veldig simpelt, for det skjer utelukkende ved å sette fokus på noe.

Er vi da enige om å ha hjertet med på arbeidet?

FLERE PROFILER:

Powered by Labrador CMS