Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Slik lykkes du på jobbintervjuet
Mange gruer seg mer enn nødvendig til jobbintervjuet. Ja, det kan være nervepirrende å bli vurdert til en jobb du har veldig lyst på, men forbered deg godt så vil mye av nervøsiteten forsvinne.
Ill.foto: yayimages.com
En erfaren rekrutterer tar høyde for at jobbsøkere kan være nervøs før intervjuet. De aller fleste vil forsøke å skape en hyggelig og positiv atmosfære, nettopp for å unngå at nervøsiteten skal overskygge den personen du vil være i en normal jobbsituasjon. Det viktigste du selv kan gjøre for å mestre nervøsiteten er å møte godt forberedt. Her er noen flere gode råd:
Les deg oppPrøv å finne ut mest mulig om jobben, bedriften og bransjen før intervjuet. Kjenner du andre som jobber i bedriften som du kan snakke med? Hvordan presenterer virksomheten seg på sine egne nettsider? Har de vært omtalt i media i det siste? Står bransjen overfor spesielle utfordringer? Forbered gjerne noen spørsmål til intervjuerne. Vis at du har kunnskap om og forståelse for det bedriften driver med.
Klargjør din motivasjon for å søke jobben?På jobbintervjuet vil du helt sikkert få spørsmål om hvorfor du søker jobben og hvorfor du søker jobb i akkurat denne virksomheten. Dette bør du ha tenkt gjennom på forhånd, og helst ha begrunnet allerede i jobbsøknaden. Tenk også gjennom hvilke av dine faglige og personlige kvalifikasjoner du tror du vil dra nytte av i jobben.
Vis hvem du erVær forberedt på at arbeidsgiveren kanskje ber deg om å fortelle om deg selv. Da bør du på forhånd ha tenkt gjennom hva som er relevant å trekke fram i forhold til den jobben du har søkt på. Kanskje har du også erfaringer som ikke er kommet fram på tydelig nok på CVen, for eksempel ledererfaring fra frivillig arbeid, at du liker å holde presentasjoner eller liknende?
Vær positivMøt intervjuerne med en positiv holdning. De har allerede vurdert deg som kvalifisert. Vis at du er motivert for jobben, er interessert i å lære og kan bidra positivt til arbeidsmiljøet. Vær vennlig og høflig mot alle. Svar så godt du kan på alle spørsmålene du får. Gi aldri uttrykk for at du synes at et spørsmål er lite relevant.
Men, det finnes grenser for hva du skal bli spurt om. Med visse unntak har en arbeidsgiver ikke lov til å stille spørsmål om for eksempel familieplanlegging, religion, fagorganisering eller seksuell legning. Intervjuerne er ikke alltid så proffe som du tror. Slike spørsmål kan derfor forekomme. Tenk derfor gjennom hva du vil svare, eller ikke vil svare, på slike spørsmål.
Ha øyekontaktHvis det er flere som intervjuer deg, må du sørge for å ha øyekontakt med alle intervjuerne. Svar direkte til den som har stilt spørsmålet, med øyekontakt til vedkommende, og uten å virre fra person til person – men sørg samtidig for at du får kontakt med alle i løpet av intervjuet. Dette kan du for eksempel gjøre ved å stille spørsmål til den som er minst aktiv i løpet av intervjuet.
Forbered spørsmålDet er ikke bare arbeidsgiveren som skal avgjøre om du er rett person til jobben. Du skal også selv bestemme deg for om dette er den rette jobben for deg. Derfor er det viktig at du får den informasjonen du trenger for å kunne ta den avgjørelsen på et godt grunnlag. Du vil helt sikkert få anledning i løpet av intervjuet til å stille spørsmål. Da er det bare positivt hvis du har forberedt noen gode og relevante spørsmål du kan stille.
Du har ikke svaret på altIkke bli vippet av pinnen hvis du får et spørsmål du ikke synes at du har et godt og klart svar på. Det er lov å ta seg tid til å reflektere over spørsmålene. Kanskje er det nettopp din evne til refleksjon rekruttererne vil teste ved å stille deg spørsmålet. Still oppfølgingsspørsmål hvis du ikke er sikker på at du har forstått spørsmålet.
Vis selvinnsiktVis evne til selvrefleksjon og selvinnsikt. Tenk gjennom hva som er dine styrker og dine svakheter i forhold til den jobben du søker på. Vær forberedt på å eksemplifisere. Svakheter trenger ikke å være noe du er veldig dårlig til, men det kan være et område hvor du mener at du har forbedringspotensial. Si gjerne noe om hvordan du vil gå fram for å forbedre deg.
Kle deg etter anledningenMange lurer på hvordan de skal kle seg til et jobbintervju. Det er forståelig. Hvordan du kler deg har betydning for førsteinntrykket. Det er vanskelig å gi et konkret råd, men forsøk å kle deg etter hva jobben krever. Eiendomsmeklere har for eksempel en annen kleskode enn ansatte på et bibliotek. Generelt bør du kle deg i klær som du føler deg vel i, men heller litt for pent enn for lite pent.
Lær av dine feilIntervjuet er ikke over før du er ute av døren. Ha gjerne en avslutningsreplikk klar. Vær forberedt på at du kanskje får en omvisning i virksomheten. Tenk gjennom intervjuet i ettertid. Hva har du lært?
Artikkelen har tidligere stått på trykk i Karrieremagasinet Kaleidoskopet
"