Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
Syke og overvektige søkere diskrimineres
Arbeidsgivere velger bort arbeidssøkende som er eldre, overvektige, har høyt sykefravær og ikke europeisk opphav. Det viser en ny IFAU –rapport i Sverige.
I et eksperiment har rekrutterere ved virksomheter i Stockholms området fått velge hvilke to hypotetiske søkere de ville ansette eller kalle inn til et intervju.
Overvektige, eldre over 55 år, syke, foreldre med flere barn og minoriteter velges bort.
Verst for overvektige og sykeUndersøkelsen viser at diskrimineringen er omfattende. Personer med overvekt eller sykefravær mer en fem ganger det siste året har 80 prosent lavere sjanse for å få tilbud om jobb sammenlignet med normalvektige eller friske personer.
Minoriteter og eldreSøkere som kommer fra religiøse minoriteter og søkere med flere barn har om lag 25 prosent lavere sjanse for å få et jobbtilbud.
Eldre over 55 år har rundt 65 prosent lavere sjanse for å få et jobbtilbud sammenlignet med søkere under 30 år.
I rapporten kommer det også frem at kvinnelige søkere ikke systematisk velges bort.
Private og offentlige virksomheter skiller seg ikke særlig fra hverandre i forhold til diskriminering. Men store foretak med over 250 ansatte virker å ha mindre tilbøyelighet til å diskriminere sammenlignet med mindre virksomheter.
Får lavere lønnForskerne har også undersøkt lønnsnivået til potensielle søkere. For personer med høyt sykefravær, eller overvektige ville lønnen bli halvert med om lag 50 prosent.
Søkere med mange barn, eller personer tilhørende religiøse minoriteter ville få lønnen redusert med rundt 15 prosent.
Studien er basert på et utvalg av 1 000 arbeidsgivere med svar fra 2 460 rekrutterere og totalt 4 895 observasjoner. Svarfrekvensen ligger på 46 prosent.
Les mer om hele studien her ”Vad är rätt profil för att få ett jobb? – En experimentell studie av rekryteringsprocessen”
"