Hei! Har du fått spørsmål om å bli med i en undersøkelse fra Kantar og HRmagasinet?
Vi trenger kunnskap og innsikt om våre lesere.
Derfor har vi engasjert Kantar – et av Norges ledende analyseinstitutt – til å hjelpe oss med å gjennomføre undersøkelsen.
Mange av våre abonnenter og lesere har fått undersøkelsen tilsendt på e-post fra Kantar, og dette er en vennlig påminnelse til deg om å bidra med dine svar.
Sammen lager vi bedre innhold!
Beste hilsen
Geir Christiansen, redaktør HRmagasinet
- Slik blir du mer motivert
Psykologen Julie Smith, som har 4,2 millioner følgere på Tiktok, deler sine beste tips for å få opp motivasjonen.
Enten du skal begynne å trene, studere eller gå løs på nye arbeidsoppgaver, er det én ting du trenger for å lykkes. Motivasjon.
I boka "Hvorfor har ingen fortalt meg dette før?" deler psykolog Julie Smith forskningsbaserte råd for å hamle opp med livets små og store utfordringer. Temaene strekker seg fra stress og selvfølelse til prokastrinering og livsmestring. I en snøtung og lang januarmåned kan det være godt for mange av oss å høre psykologens tips til hvordan vi kan få mer motivasjon til å gripe fatt på det nye årets utfordringer.
Her forteller Julie Smith om hva som fremmer motivasjon.
«Rør på kroppen»
Nøkkelen til å gjøre trening til en del av dagliglivet er å finne en form for bevegelse som du klarer å begynne med, selv når du er umotivert. Finn noe som føles enkelt. Noe som gir deg glede. Legg til venner, god musikk og hva som helst som gjør at du ser frem til det hver dag, i stedet for å grue deg.
Fysisk bevegelse øker motivasjonsfølelsen, og litt er bedre enn ingenting.
«Hold målet i sikte»
Fokuser på målet ditt hver eneste dag. Det sørger for at du står ansvarlig overfor deg selv. Du kan gjøre det ved å skrive dagbok. Det kan være ett minutt på starten av dagen, der du skriver ned én eller to ting du vil gjøre den dagen for å komme nærmere målet ditt. Deretter, på slutten av dagen, kan du skrive noen setninger for å tenke over det du har opplevd.
Hvis du klarer å holde målet i sikte, vil det utløse øyeblikk der du føler deg mer motivert.
«Ikke overdriv»
Alle store oppgaver utløser gjerne «gidder ikke»-følelsen, så prøv å konsentrere deg om små ting. Vi kan bare konsentrere oss om én ting om gangen, og vi har bare begrenset evne til å gjøre ting vi ikke har lyst til. Men de fleste av oss følger så klart ikke denne regelen. Vi ser at livet trenger en overhaling, og vi prøver å endre alt samtidig. Vi forventer for mye av oss selv og blir fortvilet når vi mister motet eller gir opp. Når det skjer, er det mindre sannsynlig at vi prøver på nytt. Når motivasjonen til et langsiktig mål blir mindre, hjelper det å få små belønninger underveis.
Litt og konsekvent er bedre enn skippertak.
«Motstå fristelser»
Noen ganger prøver vi å motivere oss selv til å handle. Men for å oppnå endring kreves det av og til også at vi motstår fristelsen til å gjøre noe som fører oss i motsatt retning av det som er målet. Så hva er det faktisk som hjelper når det kreves at vi står imot en fristelse? En av de viktigste faktorene er å håndtere stress. Selvbeherskelsen er optimal når vi ikke er stresset og pulsvariabiliteten er høy. En viktig faktor for å håndtere stress og for evnen til å ta kloke avgjørelser, er søvn. Du trenger bare én natt med dårlig søvn før stressnivået blir høyere, du får konsentrasjonsvansker og blir i dårlig humør dagen etter. Selvbeherskelse krever energi, og hvis du ikke har sovet nok, får hjernen din mindre tilgang til den energien og blir mer sårbar for stressreaksjoner, noe som reduserer din evne til å kontrollere hva du gjør.
Lærer du å hvile og hente deg inn igjen mellom stressende situasjoner, vil det påvirke viljestyrken.
Kommer på norsk
Julie Smiths bok er basert på forskning og erfaring fra terapirommet.
«Hvorfor har ingen fortalt meg dette før?» har ligget mange uker på bestselgerlistene i Storbritannia og USA, og lanseres i 40 land.
Gjennom sin praksis som psykolog oppdaget Dr. Julie Smith at mange manglet grunnleggende innsikt i hvordan psyken fungerer. Hun begynte å lage korte videoer på TikTok med enkle råd, og har nå 4,2 millioner følgere.
(Bonnier/NTB Kommunikasjon)