Konfliktsky leder

Norske sjefer mest konfliktsky i Norden

Syv av ti norske ledere innrømmer at de har unngått å ta tak i problemer på arbeidsplassen for ikke å skape dårlig stemning.

Publisert

Norske ledere er Nordens mest konfliktsky. Det er en av konklusjonene i en ny, omfattende arbeidsmarkedsundersøkelse blant bedriftsledere og arbeidstakere i Norge, Sverige og Finland. Undersøkelsen er utført av Visendi for bemannings- og rekrutteringsselskapet Proffice, og i Norge er 1158 ledere og 2343 arbeidstakere i både privat og offentlig sektor spurt. Noen av funnene i undersøkelsene viser at:• 7 av 10 norske ledere har unngått å ta tak i et problem på jobb for å unngå å lage dårlig stemning.• 4 av 10 norske ledere har tatt beslutninger som er mer tilfredsstillende for de ansatte enn for bedriftens lønnsomhet for å være godt likt blant sine ansatte.• Halvparten av norske ledere har ønsket at de ikke var sjef i løpet av det siste året.• Norske ledere synes det er verre å måtte involvere seg i ansattes personlige problemer enn å nedbemanne. • Hele 6 av 10 ledere i landets mediebedrifter og innen helse- og omsorgssektoren har ønsket at de var noe helt annet enn sjef det siste året, spesielt i forbindelse med oppsigelser.

Ønsker seg vekk fra sjefsstolen

- Jeg tror det er mange som har hatt en følelse av at norske ledere er noe mykere enn sine nordiske kolleger, og nå har vi fått det ettertrykkelig dokumentert. Men at de er såpass konfliktsky som de innrømmer her, det overrasker meg faktisk, sier Per Bergerud, adm. direktør i Proffice.I tillegg til å dukke unna problemer, og til tider prioritere ansatte foran lønnsomhet, viser resultatene at halvparten av alle ledere har opplevd situasjoner det siste året som har gjort at de ønsket de ikke var sjef. Og når de blir spurt om årsaken, viser det seg at de verste situasjonene er i forbindelse med ansattes personlige problemer der lederen må involvere seg emosjonelt. Dette oppleves som tøffere enn både oppsigelser og endringer i organisasjonen, som kommer på de to neste plassene.- Det kan hende at de gode tidene har fått norske ledere til å lene seg godt tilbake, men jeg tror at de nå må belage seg på tøffere tider, og på å bli tøffere, sier Bergerud.Kvinnelige ledere svarer i større grad enn sine mannlige kolleger at de har opplevd at de skulle ønske de ikke var sjef, og dersom vi ser på bransjer, er det i landets mediebedrifter og innen helse- og omsorgssektoren det er mest utfordrende å lede.

Vil ha direkte, rettferdige og lydhøre sjefer

Undersøkelsen blant arbeidstakerne viser samtidig at det ikke nødvendigvis er en mest mulig kameratslig sjef de ønsker seg. Når de blir spurt om hvilke egenskaper de setter høyest hos sine ledere, svarer 6 av 10 at de ønsker en sjef som er direkte og ærlig, selv om tilbakemeldingene ikke alltid er positive. Også lederne er enig i at dette er den viktigste egenskapen til en sjef, og på de to neste plassene følger rettferdig og lydhør.- Dette viser at norske ledere ikke trenger å være engstelige for å ta tak i problemer eller gi negative tilbakemeldinger, så lenge det oppleves som konstruktivt blant de ansatte, sier Per Bergerud.(Pressemelding fra Proffice)

Powered by Labrador CMS